Savjet:
Epilepsija i ljeto

Epilepsija i ljeto

jeto je tu i dani su sve topliji. Za neke ljude to može značiti više napadaja. Saznajte više o vezi između epilepsije i vrućeg vremena.

Ljeto je tu i škola je izašla! Najtopliji mjeseci u godini znače piknike s prijateljima, roštiljanje u vrtu i zabavu na otvorenom.

Neki ljudi koji imaju napadaje primjećuju da postoji uzorak između njihove epilepsije i vrućeg vremena. Ako imate napadaje vrućine, to ne znači da sljedećih nekoliko mjeseci morate provesti u kući. Poduzimanjem nekih jednostavnih mjera opreza i dalje možete uživati ​​u toplom vremenu kao i svi drugi.

Veza između epilepsije i vrućeg vremena

Znanstvenici nemaju jasne dokaze da sama toplina uzrokuje napadaje. Umjesto toga, vjeruje se da su drugi čimbenici povezani s toplim vremenom razlog zašto biste mogli imati više napadaja kada je vruće. To uključuje:

Dehidracija

Kada je vrijeme toplo, lako je dehidrirati jer se znojenjem ispuštate vodu da biste se ohladili. Dehidracija može uzrokovati promjene u vašem mozgu i to može biti okidač napadaja.

Znojenje i sol

Na sličan način, kada se znojimo, naše tijelo gubi natrij (znanstvena riječ za sol). Međutim, vaš mozak treba natrij kako bi uravnotežio električnu aktivnost, pa bi previše znojenja natrija također moglo uzrokovati napadaje.

 Može smanjiti učinkovitost AED-a

Još jednom, ako se previše znojite kada je vruće, vaše tijelo se također može riješiti vaših lijekova protiv epilepsije brže nego inače. To također može povećati vjerojatnost da ćete imati napadaj.

Promjene temperature

Mnoga su znanstvena istraživanja pokazala da postoji veza između promjena temperature i napadaja. Ljeti možete puno vremena provoditi u klimatiziranim prostorijama, a zatim izaći vani na vrućinu od 80 stupnjeva. Ta nagla promjena temperature mogla bi uzrokovati napadaj topline.

Kako smanjiti rizik od napadaja topline

Ako ste primijetili da imate više napadaja kada je vani vruće, pokušajte isplanirati svoje dane kako biste smanjili rizik.

Držite bocu vode sa sobom

Održavanje hidratacije kad je vruće razuman je savjet za svakoga. Kad znate da ćete biti na vrućini, uvijek sa sobom ponesite veliku bocu vode kako biste ostali hidrirani.

Izbjegavajte nagle promjene temperature

Kada je vani vruće, prirodno je da želite držati klima uređaj uključenim kod kuće. Međutim, ako iznenada morate izaći vani, mogli biste imati napadaj uzrokovan promjenom temperature.

Ako možete, izbjegavajte prenisko postavljanje klima uređaja. Unutrašnjost svog doma također možete održavati hladnom postavljanjem zavjesa, držanjem otvorenih prozora ili kupnjom ventilatora. To će vam pomoći da se rashladite, ali znači da temperaturna razlika između unutarnje i vanjske temperature nije tako velika.

Ostanite u hladu kada je to moguće

Opet, ovo je razuman savjet za svakoga. Kada ste na pikniku ili roštilju, pokušajte sjediti u sjeni stabla ili sjenice kako biste izbjegli izlaganje toplini. Također je dobra ideja nositi šešir.

Uživanje u toplom vremenu

Za mnoge ljude ljeto znači lijene dane, roštiljanje s prijateljima i opuštanje na otvorenom. I dok postoji veza između epilepsije i vrućeg vremena, poduzimanjem nekih jednostavnih mjera opreza možete bezbrižno uživati ​​u tim ljetnim danima.(preuzeto)

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top