Savjet:
Dopustite vašoj djeci slobodu

Dopustite vašoj djeci slobodu

Nemojte braniti vašoj djeci da idu s vama na mjesta za odrasle

Je li vam se ikada desilo da ste bili u nekom skupocjenom restoranu gdje ste htjeli da sve bude tip top, a ono sa strane čujete kako neko dijete plače i plače bez prestanka?! Jedna moja poznanica se požalila te zatražila da pristup djeci bude zabranjen na takvim “mjestima za odrasle”. Ali to i nije baš fer prema onim roditeljima čija se djeca pristojno ponašaju na takvim mjestima i nikada ne izazovu incident. Puno je obitelji (uključujući i moju) koje svoju djecu potiču da prošire svoje horizonte vodeći ih na razne kazališne predstave, balete ili neke druge aktivnosti. Isto tako, puno je djece koja su sposobna ponašati se kao i odrasli – a možda čak i bolje od nas u raznim situacijama.

A kako drugačije da se naša djeca nauče ponašati u različitim situacijama, ako im nikada nije dopušteno da se nađu u njima?

Moja djeca, koja sada imaju šest i devet godina, idu sa mnom na razna događanja od malih nogu jer to je jedini način da nauče kako se treba ponašati. A vjerujte, nisu nas uvijek svi dočekali s dobrodošlicom. Ovdje govorim o hladnim pogledima prema nemirnim bebama kada smo morali provesti sate u prekooceanskom letu.

Ali mislim da ako mi roditelji slijedimo neka ključna pravila, moći ćemo svoju djecu odvesti i na mjesta gdje vlada okruženje odraslih, a ne samo u Mc Donalds i dječje dućane.

bebee

1. Budite spremni otići

Ovo je možda najveći problem koji sam ikada vidjela. Ako vaše dijete počnete glumiti i uznemiravati ljude oko vas, vrijeme je da krenete prema izlazu i to čim prije – barem dok se vaše dijete ne smiri i dok možete kontrolirati njegovo ponašanje (vjerujte, da je samo jedan od roditelja izašao sa svojim djetetom nakratko kako bi smirio situaciju, nitko ne bi znao ništa o tome). Kada smo se prvi odlučili uzeti djecu s nama na predstavu, opredijelili smo se za mjesta kod prolaza i blizu izlaza, tako da smo mogli izaći vrlo brzo i bez ikakve buke ako je jedno od djece nemirno. Srećom, to se nije dogodilo – no moje cure su začuđeno gledale drugu djecu i njihove roditelje koji su ih smjestili skroz naprijed i dopustili im da plaču tijekom izvedbe.

2. Postavite temelje

Ako je vaše dijete starije od dvije godine, možete provesti neko vrijeme pripremajući ga za “Velik događaj”.Mi našu djecu kratko pripremamo, npr. prije nego što idemo u kino ili kazalište, i razgovaramo o očekivanom ponašanju ( da nisu nemirni u svojim sjedalima, da ne pričaju dok ne bude stanka). Prije večere, mi pogledamo razne menije preko Interneta kako bi svi zajedno odlučili što ćemo taj dan večerati. Vjerujte da ih na taj način nahranimo vrlo brzo. Čak smo vježbali i da imamo neku važnu večeru te smo poslužili vinske čaše i stol ukrasili platnenim ubrusima – cure se vole igrati restorana.

3. Naoružajte se zalihama

Mi obično dođemo pripremljeni s malim igračkama tijekom čekanja za obrok i malim zalogajima koje damo djeci prije predstave ili tijekom stanke kako bi se osigurali da ih glad ne dovede do kraha. Sad kada su cure starije, sve manje je ovo potrebno.

4. Nemojte se bojati izazvati svoju djecu – i pomaknuti vlastite granice

Čak i ako je to potpuni promašaj, kao trenutak kada je moja kćer isprobala azijsku hranu – to je poprilično dobra stvar da djeca nauče neke stvari. Na taj način ćete možda saznati da vaše dijete koje inače živi samo za piletinu i pomfrit, zapravo voli sushi. Život bi trebao biti avantura, a ako dopustite sebi izaći iz svoje zone udobnosti, mogli biste pronaći nove strasti i zavoljeti neke potpuno nove stvari.

Što vi mislite? Da li bi se djeci trebalo dopustiti da idu na fancy mjesta? Vodite li i vi vašu djecu na takva mjesta – i kako se ponašaju?

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top