Znate li....
Početna / Moj dom / Gljive u vrtu: Dobro ili loše?

Gljive u vrtu: Dobro ili loše?

Iako mogu proći neprimjetno u vrtu s visokom travom, gljive mogu biti korisne. One se hrane odumrlim materijalima i time izlučuju nutrijente u zemlju. Odakle dolaze odumrle materije? Mogu biti od ostataka životinjskog izmeta preko mrtvih korijenja drveća pa do ostataka pokošene trave. Također, gljive mogu biti znak da slabo zalijevate travnjak ili imate previše hlada.

Gljiva koju vidite iznad zemlje samo je dio problema. To je glavni reproduktivni organ. Ako je ostavite u vrtu, spore će se proširiti svugdje okolo, a mogu godinama ostati i na tepihu pred ulazom u kuću. Jednom kad imate idealne uvjete ( dovoljno vlage i odumrle materije ) one ponovno nastaju i šire se.

Spore se prenose vjetrom, preko životinja i raznim drugim metodama. Jednom kad se smjeste u zemlju, puštaju „pipce“ 30 do 45 centimetara u dubinu, te oni nalaze druge „pipce“ s kojima se spajaju i rade čvorove, koji kasnije rastu u gljive.

Ako i nakon micanja gljiva imate s njima problema, zapamtite – zaprašivanje je samo privremeno rješenje problema. Sam vidljiv dio gljive nije problem – korijenje je ono čega se u potpunosti morate riješiti.

Počnite jednostavno

Gotovo je nemoguće kompletno se riješiti gljiva jer one zrakom mogu pasti i od susjednog vrta ili šume. Srećom, postoje načini da se one kontroliraju, makar za Vaš dio vrta.
Prvo što svakako morate učiniti je izvaditi ih s bazom čim vidite da rastu. Obavezno ovo činite ako imate malu djecu ili kućne ljubimce koji bi ih mogli staviti u usta / pojesti. Nosite rukavice, jer samo stručnjaci znaju sa sigurnošću koje su vrste otrovne a koje ne.

Ovaj će proces samo zaustaviti spore da lete dalje. Manje vlage znači i manje gljiva, ali nemojte pustiti da vaš vrt žeđa.

Dajte vrtu svjetla

Ako je vrt u hladu, pokušajte obrezati veće drveće kako bi što više svjetla doprlo do vašeg travnjaka.

Manje invazivna metoda je sapun za pranje. Izdubite što dublje rupice u zemlji gdje se nalaze gljive i sve vidljive gljive iščupajte van. Napravite smjesu 2-3 žličice sapuna za pranje suđa i pomiješajte je sa 8 litara vode. Pokušajte ne stvoriti pjenu, a tekućinu ulijte u rupice. Sapunica će neutralizirati „pipce“ i zaustaviti njihov rast, a vidjet ćete da ćete se i riješiti dosta kukaca i insekta upravo ovom metodom.

Sve u svemu, gljive nisu nužno loša ideja. Neke vrste izgledaju lijepo i odličan su materijal za fotografiranje. Razmislite želite li ih se zbilja riješiti, jer one mogu biti dodatak ako želite da vam vrt izgleda šumasto i prirodno.

Sandra Karnes

Izvor

O nama Obitelj.hr

2 komentara

  1. Moze li mi reci koja vrsta gljive je na vrhu stranice na slici?? Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top