Ponedjeljak , 25 rujan 2023
Savjet:
Budite aktivni!

Budite aktivni!

Kvalitetan i zdrav život kod starijih osoba dokazano je povezan s razinom tjelesne aktivnosti. Znanstveno je dokazano da osobe treće životne dobi koje ostaju tjelesno aktivne imaju manje zdravstvenih tegoba nego što inače odgovara starijim osobama. Ne dopustite da vam godine budu prepreka u tjelesnim aktivnostima!

Ona treba biti kontinuirana, odnosno provoditi se najmanje dva do tri puta tjedno. Ako ste u mogućnosti, budite aktivni svakodnevno najmanje 15 do 30 minuta.  Tjelesna aktivnost održava psiho-fizičku kondiciju, smanjuje mogućnosti bolesti srca i krvnih žila, smanjuje prevenciju osteoporoze, pozitivno djeluje na autonomni živčani sustav, smanjuje stres i poboljšava pamćenje.

Hodajte

Hodanje je idealna aktivnost u starijoj životnoj dobi. Hodanje bržim tempom jedan je od najboljih načina za poboljšanje rada srca, povećanje tonusa mišića i postizanje dobre razine tjelesne pokretljivosti. Prilikom šetanja, uvijek držite glavu gore a leđa uspravno. Pravilnim hodanjem izgradit ćete pravilno držanje i tako smanjiti bolove u leđima. Ukoliko je potrebno, koristite i štapove koji će vam pomoću u rasterećenju i do pet kilograma.

Vozite bicikl

Bicikl možete voziti u proljetnim danima, jeseni ili ljeti. Kada vam vremenske prilike to ne dopuštaju, vozite sobni bicikl. Vožnja biciklom pozitivno utječe na cijeli organizam, a osobito se preporuča osobama koje imaju višak kilograma. Vožnja bicikla jača mišiće donjeg dijela nogu, a utječe na razvoj kardiovaskularnog sustava te na razvoj funkcionalnih sposobnosti organizama.

Plešite

Ples, osim što pridonosi sportskoj aktivnosti, pruža i druga zadovoljstva poput zabave i razonode. Također poboljšava socijalni i kulturni status. Odaberite vrstu plesa koja vam najviše odgovara. Za početak, plešite bečki i engleski valcer. Kada uđete u formu, plešite bilo što. Odlazak na plesne zabave omogućit će vam druženje i upoznavanje s drugim ljudima vaše dobi. Ples dokazano čini ljude sretnijima.

 

M.B

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Franka Poljanić

    Obavezno!Barem šetnje lagane.Ja imam 76 pa još kopam vrt 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top