Breaking News
Početna / Kuharica / Deserti / BAKIN STARINSKI KOLAČ S JABUKAMA I VIŠNJAMA: Okus djetinjstva koji se ne zaboravlja

BAKIN STARINSKI KOLAČ S JABUKAMA I VIŠNJAMA: Okus djetinjstva koji se ne zaboravlja

U vremenu kada su svi opsjednuti brzom hranom, egzotičnim okusima i modernim slasticama, sve više ljudi vraća se jednostavnosti i domaćim receptima koji u sebi nose pravu čaroliju okusa. Jedan od takvih recepata je bakin starinski kolač s jabukama i višnjama. Ovaj kolač, koji mnogi pamte iz djetinjstva, nije samo poslastica, već i spona s prošlim vremenima i obiteljskim tradicijama.

Ove jeseni nisam ni jednom pravila pitu s jabukama jer znam da ju svi volimo nego sam dala priliku starinskim bakinim receptima s jabukama koji su finiji od bilo koje pite s jabukama. Baka je imala taj tajni sastojak: a to je bila ljubav prema nama, onima koji su jeli njena jela i kolače ispričala nam je Antonia

BISKVIT – SPONGE:

– 5 jaja – eggs

– 200g šećera – sugar

– 240g brašna – flour

– 100ml ulja – oil

– 180ml jogurta – yoghurt

– 1 žlica griza – semolina

– 1 žlica kakao praha – cocoa powder

– vrećica (12g) praška za pecivo – baking powder

NADJEV – FILLING:

– 3 jabuke – apples

– 100g maslaca – butter

– 2 žlice šećera – sugar

– cimet po želji – cinnamon

– šaka višanja – cherries

Jabuke oguliti i naribati.U lonac s jabukama dodati šećer i maslac te kuhati na srednjoj vatri desetak minuta.Maknite s vatre i ostavite sa strane da se prohladi.Odvojiti bjelanjke i žumanjke.Bjelanjke miksati postepeno dodavajući šećer te jedan po jedan žumanjak.Dodati brašno s praškom za pecivo, griz, kakao – promiješati i na kraju dodati ulje i jogurt.Smjesu lagano miksajte dok se svi sastojci ne povežu.Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.U kalup izlijte pola smjese, zatim stavite nadjev s jabukama, dodajte koju višnju i prelijte drugom polovinom smjese.Poravnajte i pecite na 180 stupnjeva 40ak minuta.Kolač ohladite i pospite šećerom u prahu.

VIDEO : LINK

Antonia Jagodić

Nađi nas i na Facebooku!

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top