U vremenu kada su svi opsjednuti brzom hranom, egzotičnim okusima i modernim slasticama, sve više ljudi vraća se jednostavnosti i domaćim receptima koji u sebi nose pravu čaroliju okusa. Jedan od takvih recepata je bakin starinski kolač s jabukama i višnjama. Ovaj kolač, koji mnogi pamte iz djetinjstva, nije samo poslastica, već i spona s prošlim vremenima i obiteljskim tradicijama.

Ove jeseni nisam ni jednom pravila pitu s jabukama jer znam da ju svi volimo nego sam dala priliku starinskim bakinim receptima s jabukama koji su finiji od bilo koje pite s jabukama. Baka je imala taj tajni sastojak: a to je bila ljubav prema nama, onima koji su jeli njena jela i kolače ispričala nam je Antonia

BISKVIT – SPONGE:
– 5 jaja – eggs
– 200g šećera – sugar
– 240g brašna – flour
– 100ml ulja – oil
– 180ml jogurta – yoghurt
– 1 žlica griza – semolina
– 1 žlica kakao praha – cocoa powder
– vrećica (12g) praška za pecivo – baking powder
NADJEV – FILLING:
– 3 jabuke – apples
– 100g maslaca – butter
– 2 žlice šećera – sugar
– cimet po želji – cinnamon
– šaka višanja – cherries

Jabuke oguliti i naribati.U lonac s jabukama dodati šećer i maslac te kuhati na srednjoj vatri desetak minuta.Maknite s vatre i ostavite sa strane da se prohladi.Odvojiti bjelanjke i žumanjke.Bjelanjke miksati postepeno dodavajući šećer te jedan po jedan žumanjak.Dodati brašno s praškom za pecivo, griz, kakao – promiješati i na kraju dodati ulje i jogurt.Smjesu lagano miksajte dok se svi sastojci ne povežu.Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.U kalup izlijte pola smjese, zatim stavite nadjev s jabukama, dodajte koju višnju i prelijte drugom polovinom smjese.Poravnajte i pecite na 180 stupnjeva 40ak minuta.Kolač ohladite i pospite šećerom u prahu.
VIDEO : LINK
Antonia Jagodić