Savjet:
ZBILJA – Autorski projekt Tomislava Šobana

ZBILJA – Autorski projekt Tomislava Šobana

U dramskoj umjetnosti eksperiment je uspio ako nikada ne daje jednak rezultat

Dvoje glumaca u dvorani na vrhu zgrade građene u Austro-Ugarskoj. U prostoru uređenu u modernističkom stilu pedesetih godina prošlog stoljeća. U dvorani ponajprije namijenjenoj tonskim snimanjima.

Autorski projekt Tomislava Šobana, dramski je eksperiment u kojemu sudjeluju glumci Nina Violić i Livio Badurina, koji su zajedno s redateljem osmišljavali ovaj pokus. Predstava će premijerno biti izvedena 15. listopada 2023. u prostoru tonske dvorane zagrebačkoga HNK-a. Inspiriran predavanjima fizičara Richarda Feynmana, pokus će nam dati odgovore zašto se nešto zbiva, uputiti nas na bitno i nebitno, baciti svjetlo na nove pojave.

U prirodnim znanostima eksperiment uspio je ako uvijek daje jednak rezultat. U dramskoj umjetnost eksperiment je uspio ako nikada ne daje jednak rezultat.

Da bi kazalište bilo uspješno, da bi nam nešto reklo o zbilji, proba, pokus, eksperiment bi svaki put morao dati drukčiji rezultat Da bi se kazalište uopće dogodilo, mora se dogoditi nešto drugo. Mora se događati nešto drugo. Ako je g=9,81 m/s2, u tonskom ćete studiju HNK možda vidjeti Ninu Violić i Livija Badurinu, sada ili kasnije, možda ih čuti od negdje drugdje, možda iz nekog drugog puta, možda neki drugi put, možda na filmskom setu presvučenom u kazališnu kutiju, možda u kazališnoj kutiji presvučenoj u filmski set. A možda ćete vidjeti nešto posve drugo, prozirnu zbilju potpuno neovisnu o nama. Ova najava ima 205 riječi, vani je sunčan dan, nije toplo, a od početka do kraja čitanja prošlo je 58 sekundi., ispričao je koautor teksta i dramaturg Marin Lisjak.

Autorski tim čine: tekst Tomislav Šoban, koautor teksta i dramaturgija Marin Lisjak, režija i scenografija Tomislav Šoban, kostimografija Gabrijela Krešić, glazba Miro Manojlović, oblikovanje svjetla Luka Matić, scenski pokret Natalija Manojlović.

Promo

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top