Savjet:
Zagonetka travnate gozbe: Zašto psi ponekad posežu za zelenim zalogajem?

Zagonetka travnate gozbe: Zašto psi ponekad posežu za zelenim zalogajem?

Pasji prehrambeni izbori često mogu iznenaditi vlasnike. Jedno od ponašanja koje može izazvati zbunjenost je jedenje trave. Iako se čini neobičnim, postoji nekoliko razloga zašto psi pribjegavaju ovoj biljnoj poslastici.

Stručnjaci za kućne ljubimce suglasni su da postoji nekoliko mogućih razloga zašto psi jedu travu. Prvi razlog može biti prehrambene prirode. Ponekad psi instinktivno jedu travu kako bi potaknuli povraćanje i očistili svoj želudac od neželjenih tvari. Ovaj mehanizam djeluje kao prirodni način čišćenja njihovog probavnog sustava.

Također, pojedini stručnjaci vjeruju da nedostatak određenih hranjivih tvari u prehrani može potaknuti pse da jedu travu kako bi nadoknadili te nedostatke. U tom slučaju, jedenje trave može biti način da se zadovolji tjelesna potreba za određenim nutrijentima.

Psi također mogu jesti travu iz dosade ili zbog nedostatka mentalne stimulacije. Kao i ljudi, psi ponekad traže načine da ublaže svoju dosadu, a jedenje trave može biti jedan od načina da preusmjere svoju pažnju i aktivnost.

Važno je napomenuti da većina slučajeva jedenja trave nije zabrinjavajuća. Međutim, ako primijetite da vaš pas često jede veće količine trave ili ako to prati povraćanje ili druge zdravstvene probleme, svakako se obratite veterinaru. Stručnjak će moći procijeniti situaciju i preporučiti odgovarajuće mjere.

U zaključku, pasje jedenje trave nije nužno neobično ponašanje. Može biti posljedica instinkta za čišćenje želuca, potrebe za hranjivim tvarima ili jednostavno dosade. S obzirom na različite moguće razloge, važno je pratiti svog ljubimca i osigurati mu zdravu prehranu i mentalnu stimulaciju kako bi se smanjila potreba za “travnom gozbom”.

Foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top