Savjet:
Vježbom do savršenstva

Vježbom do savršenstva

Vrste vježbi

Odlučili ste krenuti vježbati, no ne znate koju vrstu vježbe izabrati? Donosimo vam razne tipove vježbi, a vjerujemo da će jedna od njih biti prava i za vas.

Vježbe se mogu podijeliti u četiri skupine: aerobne vježbe, vježbe snage i vježbe za um i tijelo.

 

Aerobne vježbe

Aerobno vježbanje predstavlja svaku vježbu koja pojačava pumpanje našeg srca i ubrzava disanje. Ova vježba nam pomaže da ojačamo naše srce i učinkovito primamo kisik u sve dijelove našeg tijela. Neke od dobrih aerobnih vježbi su plivanje, biciklizam, skakanje u dalj i trčanje.

biciklizam1
Vježbe snage

Osim glavnom mišiću u našem tijelu – srcu, vježba pomaže jačanju ostalih mišića u našem tijelu. A kada su naši mišići dovoljno čvrsti, možemo biti aktivni, raditi i uživati u mnogim stvarima. Jaki mišići nam pomažu i kod sprječavanja ozljeda. Kada smo u stanju mirovanja, mišići sagorijevaju više energije nego masti tako da će nam izgradnja mišića pomoći sagorijevati kalorije i održati zdravu tjelesnu težinu.

Različite vrste vježba snage jačaju različite skupine mišića. Na primjer, podizanje i sklekovi jačaju mišiće ruku, a trčanje, biciklizam, rolanje i čučnjevi pomažu ojačati mišiće u nogama.

rolanje1
Trening fleksibilnosti

Vrlo je važno izgraditi snažno tijelo, a naravno i biti fleksibilan, što znači da se naši mišići i zglobovi protežu i savijaju vrlo jednostavno, stoga ne trebamo previše brinuti o napetim mišićima i uganućima.

Neki od sportova i aktivnosti koji potiču fleksibilnost su balet, gimnastika, pilates i joga. Istezanje nakon treninga će također pojačati našu fleksibilnost.

balet1
Vježbe za um i tijelo

Vježba uma je tjelesna aktivnost koja se obavlja s unutarnjim fokusom. Osim što poboljšava fleksibilnost, snagu, stav i ravnotežu, zaslužna je za koordinaciju, upravljanje stresom i fokus.

Donosimo vam neke od najpopularnijih vježba za um i tijelo.

Joga

Joga je mentalna, fizička i duhovna disciplina, a podrijetlom je iz drevne Indije. Uključuje usmjeravanje pozornosti i disanja kroz niz poza. Joga je zadužena za stvaranje ravnoteže u tijelu, kroz razvijanje snage i fleksibilnosti korištenjem raznih poza ili položaja od kojih svaka ima određene fizičke prednosti. Pokreti mogu biti uzastopni i vrlo brzi te na taj način stvaraju toplinu u tijelu.

Nadalje, mogu biti i spori pa onda povećavaju izdržljivost i stvaraju savršeno izravnanu pozu. Ovaj oblik vježbanja je izuzetno učinkovit za balansiranje našeg tijela kroz poboljšanje fleksibilnosti, opuštanja i upravljanja stresom.

joga1
Tai Chi

Tai Chi je moćna metoda samoozdravljenja. Vježbe su posebno učinkovite za razvijanje brzog pokreta i poboljšanja funkcioniranja organa. Ova metoda je odlična za bolje zdravlje i dugovječnost.

tai_chi1
Pilates

Pilates je disciplina tjelesne kondicije i fizičke sposobnosti razvijena u ranom 20. stoljeću od strane Josepha Pilatesa u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. To je oblik vježbanja koji naglašava uravnoteženi razvoj tijela kroz osnovne snage, fleksibilnost i svijest u cilju podupiranja učinkovitog, gracioznog pokreta.

Kod pilatesa se vjeruje da je najvažnije koristiti um za kontrolu mišića. Pilates pomaže izgraditi fleksibilnost, mišiće, snagu i izdržljivost u nogama, rukama, trbuhu, bokovima i leđima. Stavlja naglasak na leđno i zdjelično poravnjanje, a isto tako i na disanje kako bi se ublažio stres i omogućio odgovarajući protok kisika prema mišićima, razvijajući snažnu jezgru i trbušne mišiće jačanjem leđa te poboljšanjem koordinacije i ravnoteže. Osobito je učinkovit kod razvijanja gornjeg dijela tijela i trbušne muskulature za bolji oblik tijela.
pilates1

 

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Preferiram aerobno vježbanje jer je najjednostavnije, i nekako se najbolje uklapa u moj raspored. Novo otkriće mi je rolanje, i doista uživam u vježbanju,i smatram da bi ga baš svaka osoba, ono od 5 do 105 godina trebala uvesti u život ako već nije 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top