Ponedjeljak , 16 svibanj 2022
Savjet:
Trudnoća po godinama

Trudnoća po godinama

Teško je reći koje je pravo vrijeme za osnivanje obitelji. Donosimo neke od prednosti i nedostataka veznih uz trudnoću u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima.

Dvadesete

Najplodnije godine s najmanjim rizicima u trudnoći poput povišenog krvnog tlaka, razvoja dijabetesa i razvoja nekog defekta kod djeteta radi mladih jajnih stanica, lagan porod, smanjen rizik raka dojke i raka maternice. Nedostaci su financijska nesigurnost, strah oko odgoja djeteta radi pomanjkanja životnog iskustva i odgoda karijere.

 

Tridesete

Žene u ranim tridesetima se emotivno osjećaju potpuno spremne za osnivanje obitelji. Fertilitet im postupno  počinje opadati radi čega dolazi do tretmana liječenja neplodnosti pri čemu je uspjeh liječenja veći nego u kasnim tridesetima. Postotak porođaja carskim rezom je veći u odnosu na dvadestogodišnjakinje, a povećava se i rizik spontanog pobačaja kao i rizici rađanja djeteta s nekim poremećajem. Rizik povišenog krvnog tlaka sve je veći. U kasnim tridesetima se povećavaju šanse rođenja blizanaca radi hormonalnog utjecaja i oslobađanja više jajnih stanica.

 

Četrdesete

Žene koje u ovom razdoblju zatrudne prirodnim putem žive duže od prosjeka. Trudnoća i porođaj ovise o životnom stilu, tjelesnoj kondiciji, zdravim navikama te da li je to prvo dijete. Umor i iscrpljenost su izraženiji nego kod mlađih trudnica. Trećina trudnoća završi pobačajem, a čak polovica nakon 45-e godine. Djeca koja se rode su manje tjelesne težine i s visokim postotkom nošenja nekog od kromosomskih poremećaja.

S obzirom da se češće govori o ženama i biološkom satu, dobije se dojam da su muškarci pošteđeni Majke prirode, ali istina je da i muškarcima opada plodnost ulaskom u tridesete, a ulaskom u četrdesete se povećava rizik od pobačaja kod žena radi slabije kvalitete sperme. No, s godinama se ne smanjuje samo kvaliteta sperme nego se i povećava rizik rođenja djeteta s poteškoćama.

Marijana Meštrović

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top