Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Tražite posao? Možda vam ovo bude zanimljivo

Tražite posao? Možda vam ovo bude zanimljivo

Nemate posao, ali imate volje za rad, nemate zemljište, ali željeli biste krenuti u poljoprivredu? Lastovo ima primamljivu ponudu – za deset lipa na godinu možete unajmiti metar četvorni plodnog zemljišta!

Možda na prvu zvuči nevjerojatno, no to je zaista tako.

Naime, tamošnja župa sv. Kuzme i Damjana mučenika za tu cifru, već duže vrijeme iznajmljuje kvadrat zemljišta zainteresiranim Lastovcima. Nema sumnje, ovo je stvar za pohvalu, piše Slobodna Dalmacija.

”Pa nije to za nas neka vijest, to je kod nas već duže tako. Ali, eto, izvan otoka se nije znalo, pa ni mnogi moji kolege nisu bili upoznati s tim našim običajem. Ali župa na Lastovu je specifična. Mi, znate, imamo na otoku više od milijun kvadrata zemljišta, polja, šume, brda u crkvenom vlasništvu. Mislim da ni jedna župa na nekom od naših otoka – pa ne znam točno, možda smo po tome rijetki i na kopnu – nema toliko zemlje.

Puno je to metara četvornih, puno dobrog, plodnog tla, i šteta je da propada. Pa smo uz blagoslov našeg biskupa zemlju dali u iznajmljivanje. Da, deset lipa po kvadratu. Ako uzmete manje od 50 kvadrata, to je godišnje 50 kuna. Uz jedan uvjet, morate živjeti na Lastovu”, kaže don Stipe Miloš.

1.000 kvadrata za 100 kuna

Kaže da bi volio bi da je više svijeta, više ljudi, da mladost ne napušta otok. Pa ako Crkva može pomoći na bilo koji način, e onda je to i davanjem svoje zemlje u zakup po minimalnoj cifri.

”Dakle, tisuću kvadrata nekog polja na godinu dana po ugovoru sa župom dođe sto kuna. Ugovor o najmu se potpisuje na 29 godina, a za sada imamo suradnju s pedesetak lastovskih obitelji. I broj zainteresiranih u zadnje vrijeme raste, otvaraju se OPG-ovi, ljudi se polako vraćaju poljima. Godišnje od najma dobijemo oko deset tisuća kuna koje se koriste za potrebe župe”, kaže lastovski župnik.

 

IZVOR

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top