Savjet:
Sam u kući- da ili ne?

Sam u kući- da ili ne?

Kako odrediti je li vaše dijete spremno ostati samo kod kuće? Donosimo Vam nekoliko savjeta kada je pravo vrijeme za taj počasni čin.

Devetogodišnja Ana iz Zagreba izrazila je želju da ostane sama kod kuće. Ana je umorna od odlaženja na „izlete“ do trgovine sa dadiljom kad god njezina sestra nije bila kod kuće da je pričuva, kaže njezina majka Lidija. Uvijek je bila dovoljno zrela za svoje godine i svjesna je da uvijek može pozvati baku ili susjedu ako dođe do nekog problema. Lidija je odlučila svoje dijete ostaviti samo kod kuće dok je išla nakratko u trgovinu. Vraćajući se kući, zatekla je svoje dijete bez ikakvih problema.

 
Jody Johnston Pawel, licencirana socijalna radnica i obiteljski pedagog, ima nekoliko savjeta o tome je li vaše dijete spremno ostati kod kuće bez nadzora. Postoje 11-godišnjaci koji nisu još dovoljno zreli, a i oni 9-godišnjaci koji to jesu. Osim dobi, Pawel preporučuje i kombinaciju nekih drugih kriterija po kojima se vidi je li vaše dijete spremno ostati samo.

 
Provjerite je li vaše dijete:

– Naučilo kako se nositi s hitnim slučajevima
– Pokazuje razumno ponašanje pri odabiru samostalne djelatnosti
– Nije zaboravno i nesvjesno okoline
– Samodostatno (može pripremiti male obroke i zalogaje).

 

Ako ste nesigurni oko toga kako će se vaše dijete ponašati ako ostane samo, pokušajte ga nekoliko puta ostaviti na kratko vrijeme da vidite kako se snalazi. Sonja iz Splita kaže kako je počela ostavljati svoju 1o-godišnju kćer na 5-10 minuta i tako postupno povećavala vrijeme na sat do dva. Nina je ostavila svog sina na 15-20 minuta kada je imao 10 godina. No tek negdje oko 13-e godine ga je ostavila da bude sam u kući sa svojom sestrom.

 

Stvorite određena pravila

Prije no što odete od kuće, nemojte zaboraviti razgovarati o pravilima sa svojim djetetom. Simona kaže kako je prije odlaska pogledala u vrata. Objasnila je svojoj djeci kako nikome ne smiju otvarati vrata i javljati se na telefon. Nada pak ne dopušta da ih posjećuju prijatelji osim ako nije jako hitno i njezina kćer ne može ići nigdje, čak ni blizu kuće ako nije tražila prethodno dopuštenje. Naravno, ako je pod tušem ili je zaokupljena mlađim djetetom, Simona dopušta da njezino dijete traži dopuštenje od starije braće.

 
Pawel nudi nekoliko prijedloga, poput onog da vaše dijete nauči napraviti jednostavan obrok. Važno je naučiti djecu da pripreme jelo bez korištenja štednjaka kako ne bi došlo do požara.
Ona također preporučuje da djeca ne bi smjela imati posjetitelje dok su sama jer je druženje s vršnjacima vrlo primamljivo, a roditelji su odgovorni za stvari koje se događaju u njihovim domovima. Kaže kako je vrlo bitno raspraviti o nekim očitim stvarima kao što je pušenje, alkohol, djevojke ili dečki.

 
Maloljetna djeca bi većinom trebala ostati kod kuće, no djeci starijoj od 13 godina se slobodo može dopustiti da odu negdje, naravno aku su roditelji prethodno obaviješteni kamo idu i kad će se vratiti. Ako kućni telefon ima ispisane brojeve, djeci se može dopustiti odgovaranje na pozive koje prepoznaju. Također je važno djeci dati prethodni znak, npr. da ćete pozvoniti dva puta kako bi oni znali da ste to vi. Razgovarajte i o tome kako prepoznati stranca i što učiniti ako stranac dođe na vrata.

 
Čuvajte djecu na sigurnom

Hitan slučaj se najvjerojatnije neće dogoditi dok vi niste kod kuće, no što učiniti ako se odjednom dogodi? Bilo da je suočeno s požarom, poplavom ili da se poreže, vaše dijete mora znati što učiniti i koji poziv okrenuti. Ovdje je nekoliko savjeta:

Naučite svoje dijete osnovnoj prvoj pomoći. Ostavite brojeve za hitne slučajeve pokraj telefona i objasnite im kada koji od ovih brojeva treba zvati. Nadalje, uvijek ostavite brojeve mobitela od vas i supružnika, kao i bliskog susjeda ili obližnjeg prijatelja i rođaka. Također je dobra ideja ostaviti brojeve nekih bliskih ljudi izvan države, budući da lokalne veze znaju biti zauzete.

 
Napravite plan evakuacije u slučaju nužde. Za svaku sobu posebno raspravite o dva izlaza. Razgovarajte o katastrofama koje bi se moglo dogoditi u vašem području, kao što požar, potres, poplava ili snježna oluja. Vježbajte svoj plan evakuacije. Recite djetetu da na radiju posluša upute ako dođe do katastrofe.

 
Naučite ih kako se zaštititi od požara. Objasnite im gdje mogu ići ako se desi neka od katastrofa. Jedno mjesto utočišta bi trebalo biti u blizini vaše kuće. Drugo bi trebalo biti izvan susjedstva, u slučaju da je susjedstvo nedostupno.

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top