Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Spremanje djece na spavanje
Mother reading to son (6-7) lying in bed

Spremanje djece na spavanje

Uspavljivanje djece ne mora biti mukotrpno!

Za obitelji s više od jednog djeteta, usklađivanje potreba djeteta i nekih pravila može biti jako teško. Djeca, pogotovo ona predškolska  jednostavno ponekad ne žele ići spavati u već predviđeno vrijeme – a na taj način ni vi se nećete naspavati.

Ponekad ćete biti u iskušenju da jednostavno pustite svoje dijete da ide spavati kada ono poželi, tako da se vi možete posvetiti manjem djetetu.

Robin Goldstein, autor Roditeljske biblije“ objašnjava kako djeca od 6 do 9 godina nešto sporije nauče pravila spavanja. Kaže: „Uobičajeno je kod manje djece da trebaju pomoć oko spavanja. Djeca većinom imaju milijun pitanja prije spavanja i učinili bi sve nego u konačnici i zaspali. Stoga ih roditelji moraju naučiti kada je vrijeme oblačenja u pidžamu i odlaženja na počinak, jer inače bi mogli postati nemogući.

Isto dolazi i kod djece od  10 do 13 godina. Roditelji od njih očekuju da se ponašaju odgovorno kada je vrijeme spavanja, no mnoga djeca imaju problema s dnevnom rutinom i onda vrijeme spavanja postaje vrijeme prijetnji i frustracija.

Savjeti kako poslati djecu brže na spavanje

Bez obzira koliko djece imali, ove smjernice vam mogu pomoći da konačno stanete na kraj bitkama za spavanje.

1. Nemojte odustati od rutine prije spavanja. Naravno da je  s vremenom za svako dijete  morate smanjiti, no potrudite se da to vrijeme provedete kvalitetno čitajući im potiho ili jednostavno razgovarajući s njima.

2. Ako imate više od jednog manjeg djeteta kod kuće, pokušajte organizirati vrijeme prije spavanja tako da barem sa svakim djetetom provedete 15 minuta.

3. Mlađa djeca uvijek žele ostati budna onoliko kao i njihova starija braća, tako da je vrlo bitno da ih pospremite na spavanje u isto vrijeme, a zatim dopustite starijoj djeci da ostanu budna pola sata duže ako će čitati ili se tiho baviti nekom aktivnošću u svojoj sobi.

4. Razmislite o nagradama za stariju djecu koja odu na vrijeme spavati bez vaše pomoći. Na taj način, možete se fokusirati na mlađu djecu i njihov odlazak na spavanje. Neke od pametnih nagrada za djecu od 6 do 9 godina su slušanje muzike nekoliko minuta duže ili čitanje neke zanimljive knjige.

5. Učinite odlazak na spavanje manje stresnim za djecu od 10 do 13 godina tako da pregovarate s njima o malo kasnijem odlaženju na spavanje. Dopustite im da idu spavati pola sata kasnije. „Kada vaše dijete više nema striktno određeno kada mora na spavanje, tada to zaista i prestaje biti problem i djeci više nije toliko primamljivo ostati budnima dokasno,” objašnjava dr. Goldstein.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top