Za sve ljubitelje nesvakidašnjih kombinacija u kuhinji, slana pita s jabukama i makom predstavlja pravo kulinarsko iznenađenje. Ova pita objedinjuje neočekivane sastojke – slatkoću jabuka i orašasti ukus maka, u rustičnom omotaču. Iako su jabuke najčešći sastojak za poslastice, ovde dobijaju potpuno novu dimenziju u pikantnoj verziji, idealnoj za one koji vole eksperimentisati s ukusima. Svojom hrskavom teksturom i aromatičnim spojem, ova pita s jabukama i makom osvaja na prvi zalogaj, pozivajući vas da se prepustite sasvim drugačijem gurmanskom iskustvu.
Sipanu pitu s jabukama obožavam, a kad joj dodate mak – ona dobije jednu sasvim drugu dimenziju. Ovaj kolač morate isprobati ispričala nam je Antonia .
SUHA SMJESA – DRY MIXTURE
– 300g glatkog brašna – flour
– 300g griza – semolina
– 150g šećera – sugar
– 1 prašak za pecivo – baking powder
Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i griz.Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela.
SMJESA S MAKOM – POPPYSEED FILLING
– 200g mljevenog maka – poppyseed
– 100g šećera – sugar
– 1 vanilin šećer – vanilla sugar
– 50g maslaca – butter
– 300ml mlijeka – milk
U posudi pomiješati mak, šećer i maslac i preliti kipućim mlijekom.Dobro promiješati i ostaviti da se hladi.Smjesu podijeliti na dva dijela.
SMJESA S JABUKAMA – APPLE FILLING
– 750g naribanih jabuka – grated apples
– 150g šećera – sugar
– 3 žlice ruma – rum
– 1 žličica cimeta – cinnamon
Jabuke očistit i naribati tako da ih bude 750 grama.U jabuke dodati šećer, rum i žličicu cimeta te dobro promiješati.
DODATNO: 150g maslaca – butter
Pleh veličine 30 puta 20 centimetara premazati maslacem i dodati trećinu suhe mješavine.Na suhu mješavinu dodajte polovicu smjese s jabukama i na jabuke dodajte polovinu smjese s makom.
Ponovite postupak: suha smjesa, smjesa s jabukama i smjesa s makom.Kolač završite sa zadnjom trećinom suhe smjese te tanko narežite 150 grama maslaca.Pecite na 160 stupnjeva oko sat vremena.Kolač mora dobiti lijepu zlatnu boju.Ostavite da se potpuno ohladi.Po želji posuti šećerom u prahu ili poslužiti uz omiljeni sladoled.
Antonia Jagodić