Savjet:
Prilagodba na Putu: Od Jaslica do Vrtića – Prednosti, Izazovi i Savjeti za Roditelje

Prilagodba na Putu: Od Jaslica do Vrtića – Prednosti, Izazovi i Savjeti za Roditelje

Prednosti jaslica:

Razvoj socijalnih vještina: Djeca koja pohađaju jaslice rano se izlažu interakcijama s vršnjacima, što potiče razvoj socijalnih vještina i suradnju.

Stručno vođenje: Jaslice su obično opremljene educiranim odgajateljima koji pružaju potrebnu brigu i podršku tijekom ključne faze razvoja.

Struktura i rutina: Dijete se upoznaje s rutinama, što može pomoći u stvaranju osjećaja sigurnosti i predvidljivosti.

Prednosti vrtića:

Raznolikost iskustava: U vrtićima, djeca imaju priliku sudjelovati u različitim aktivnostima koje potiču kreativnost, intelektualni razvoj i fizičku aktivnost.

Priprema za školu: Vrtić pruža priliku za učenje osnovnih vještina poput prepoznavanja slova i brojeva, pripremajući dijete za školski život.

Socijalna interakcija: Vrtić pruža širu mrežu socijalnih kontakata i priliku za stvaranje dubljih prijateljstava.

Izazovi:

Prilagodba: Za mnoge djecu, prelazak u nepoznatu okolinu može biti stresan. Postepena prilagodba ključna je kako bi se smanjila tjeskoba.

Bolesti: Dijete se može češće razbolijevati u novom okruženju gdje je izloženo drugim djecom i bakterijama.

Emocionalna reakcija: Djeca mogu pokazati različite emocionalne reakcije poput tuge ili straha, što zahtijeva strpljenje i podršku roditelja.

Savjeti za roditelje:

Priprema: Razgovarajte s djetetom o promjenama koje će se dogoditi i istražite zajedno što će novo okruženje donijeti.

Posjeti unaprijed: Organizirajte posjete jaslicama i vrtićima kako bi dijete postalo upoznato s novom okolinom i osobama.

Rutina i struktura: Nastavite s kućnom rutinom kako biste osigurali stabilnost, čak i u novom okruženju.

Komunikacija s osobljem: Održavajte otvorenu komunikaciju s odgajateljima i nastavnicima kako biste pratili napredak djeteta i rješavali eventualne izazove.

Empatija i podrška: Dajte djetetu do znanja da ste tu za podršku i da je normalno osjećati se nesigurno u novim situacijama.

Prelazak djeteta iz jaslica u vrtić označava važan korak u njihovom razvoju. Bez obzira na prednosti i izazove, roditelji igraju ključnu ulogu u olakšavanju ovog prijelaza pružajući ljubav, podršku i pažnju koja je potrebna kako bi se njihova malena curica ili curica osjećali sigurno i voljeno.

Foto /Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top