Znate li....
Početna / Događanja / Otvorena izložba „Knifer i Osijek“ povodom 100. obljetnice rođenja Julija Knifera

Otvorena izložba „Knifer i Osijek“ povodom 100. obljetnice rođenja Julija Knifera

Dokumentarna izložba „Knifer i Osijek“ povodom 100. obljetnice rođenja Julija Knifera, jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara 20. stoljeća i rođenog Osječanina, otvorena je u Državnom arhivu Osijek.

“Čestitamo Državnom arhivu koji je zaista predano radio na ovome projektu pune dvije godine kako bi posvetili ovu posebnu izložbu našem uvaženom i počasnom građaninu Grada Osijeka Juliju Kniferu koji je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća u Hrvatskoj i koji je naš Osijek predstavljao po cijelome svijetu. Izložba se odvija pod pokroviteljstvom Grada Osijeka koji je izuzetno ponosan na cijeli opus i rad koji je Knifer ostavio u spomen i u baštinu samom Osijeku, a ono što nam je posebno drago je to što će izložbu otvoriti njegova kćer i što je cijela njegova obitelj, zajedno s unucima, upravo ovdje na ovoj izložbi“, rekla je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

„Ovo je posve drugačija izložba od izložbi koje smo do sad radili u Državnom arhivu u Osijeku jer je ona složena, ne samo od gradiva u arhivu, nego i od dokumenata i slika iz obiteljske ostavštine obitelji Knifer koje nam je na raspolaganje stavila Ana Knifer. Ovim projektom željeli smo još jednom dati hommage Juliju Kniferu i to upravo kroz dokumentarnu izložbu kako bismo prikazali njegovih sto godina od rođenja u Osijeku pa sve do današnjih događanja u njegovom rodnom gradu“, zaključio je ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, Dražen Kušen.

Partner ovog projekta je i Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku čiji je ravnatelj, Eduard Hudolin, istaknuo kako posjetitelji ove izložbe mogu vidjeti i prve umjetničke radove Julija Knifera koji su sada prvi puta prikazani u javnosti.

Tihomila Jovanović

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top