Breaking News
Početna / Događanja / Vijesti / Osijek dobiva centralnu školsku kuhinju

Osijek dobiva centralnu školsku kuhinju

Gradonačelnik Radić najavio izgradnju centralne školske kuhinje. Obrocima će opskrbljivati sve gradske škole i vrtiće !

Nova nastavna godina počela je u ponedjeljak za 7291 učenika osječkih osnovnih škola. Tim su povodom gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam posjetili Osnovnu školu Mladost, koja sudjeluje u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, te učenicima, roditeljima i zaposlenima u školskim ustanovama zaželjeli uspješnu školsku 2023./24. godinu.

Govoreći o cjelodnevnoj školi ministar Fuchs rekao je kako će se program provoditi kroz četiri godine te svake godine evaluirati i korigirati, dok će se u međuvremenu izgraditi infrastrukturni kapaciteti tako da sve škole u Hrvatskoj do 2027. godine prijeđu na jednosmjensku nastavu.

– Sve škole imat će jednake standarde učionica, dnevnih boravaka, kuhinja i ostalih prostora. Na raspolaganju stoji preko milijarda i pol eura kroz beskamatni zajam. Iz tog dijela gradit će se preko 600 školskih objekata i oko 450 sportskih dvorana, sveukupno preko 1200 infrastrukturnih objekata u osnovnom školstvu – rekao je ministar Fuchs i dodao da će rasti i kapaciteti za smještaj vrtićke djece.

– U ovoj reformi zamislili smo da sva djeca obavezno pohađaju predškolski odgoj i da će s predznanjem nastavljati školovanje u prvom razredu pa nadalje. U ovakvom okviru cjelodnevne škole djeca su zbrinuta do dva sata, to je obavezni dio nastave. Iza toga, onaj tko želi može nastaviti u osmišljenom programu različitih aktivnosti. Nakon ručka idu kući neopterećeni i druže se sa svojim vršnjacima i obiteljima – istaknuo je ministar i napomenuo da je u eksperimentalnoj školi za roditelje sve besplatno, od udžbenika, materijala, obroka i prijevoza.

Osječki gradonačelnik Radić izvijestio je kako je Grad Osijek osnivač 20 osnovnih škola, od čega dvije škole sudjeluju u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, a 10 škola ima jednosmjensku nastavu.

– Mi smo već pripremili projektnu dokumentacija za proširenje i preostalih 10 škola tako da i one prijeđu na jednosmjensku nastavu te čekamo natječaj na koji ćemo se prijaviti. Dosad smo imali i besplatan školski obrok za sve učenike, što je ove godine preuzela država. Prošle godine s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo osmislili smo zdravi jelovnik za naše učenike – kazao je gradonačelnik i dodao da će Grad izgraditi centralnu školsku kuhinju koja će obrocima opskrbljivati sve osnovne škole i vrtiće s područja grada, za što je već spremna projektna dokumentacija.

– Ove godine, kroz projekt Osigurajmo im jednakost 7, imat ćemo 120 pomoćnika u nastavi, i jedan smo od rijetkih gradova koji ima pomoćnike i u dječjim vrtićima, njih 35. Nastavit ćemo i dalje ulagati u naše školstvo – poručio je gradonačelnik Radić.

Zamjenik župana Miletić istaknuo je kako je Osječko-baranjska županija osnivač 53 osnovnih škola i 20 srednjih škola te podsjetio kako je projekt besplatnog školskog obroka krenuo upravo iz Osječko-baranjske županije još 2017. godine.

– U našoj županiji ukupno je 13 škola uključeno u projekt cjelodnevne škole. Dobro je da se djeci osim infrastrukture omogući i visok standard učenja. Osječko-baranjska županija i dalje će maksimalno podupirati sve dobre projekte, a pred izgradnjom je i Regionalni znanstveni centar Panonske hrvatske gdje je naglasak na radu s darovitom i talentiranom djecom – kazao je zamjenik župana Miletić.Direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam naglasio je kako Svjetska banka podupire Vladu RH u eksperimentalnom programu te da je bila uključena u njegovu pripremu, što čini, izvijestio je, i u drugim dijelovima svijeta.

Ravnatelj Osnovne škole Mladost Josip Jukić rekao je da je priprema za cjelodnevnu školu bila teška i da se ne bi mogla provesti bez učitelja, stručnih suradnika, tehničkog i administrativnog osoblja.

– Našim učenicima smo omogućili nekakav minimalni dio što se tiče opremljenosti, koja je i do sada bila dobra jer smo prijašnjih godina sudjelovali u nizu projekata. Ali kada budemo realizirali veliku javnu nabavu od 400.000 EUR koliko nam je ministarstvo dodijelilo, smatram da će ova škola biti uistinu jedna suvremena škola – ustvrdio je Jukić, dodavši da će trećinu toga iznosa utrošiti za renoviranje dijela zgrade, trećinu za opremanje kabineta i izvođenje nastave, a trećinu za vanjske terene.

Grad Osijek / OBŽ

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top