Breaking News
Početna / Zdravlje / Opasnost od Legionele: Što trebate znati i kako se zaštititi

Opasnost od Legionele: Što trebate znati i kako se zaštititi

Legionela je bakterija koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, posebno u starijoj populaciji i među osobama s oslabljenim imunološkim sustavom. S obzirom na rastući broj prijavljenih slučajeva zaraze, važno je biti informiran o ovoj opasnoj bakteriji, načinima njezina prijenosa i metodama prevencije.

Što je Legionela?

Legionela je rod bakterija koji obuhvaća nekoliko vrsta, od kojih je najpoznatija Legionella pneumophila. Ova bakterija uzrokuje legionarsku bolest, ozbiljnu vrstu upale pluća, te blaži oblik infekcije poznat kao Pontiac groznica. Bakterija se prirodno nalazi u slatkovodnim okolišima, poput jezera i rijeka, ali može postati problematična kada se razmnoži u ljudskim napravama i sustavima za vodu.

Kako se prenosi?

Legionela se prenosi udisanjem kontaminiranih aerosolnih kapljica vode koje sadrže bakteriju.

Najčešći izvori infekcije uključuju:

-Klimatizacijske sustave s vodom za hlađenje.

-Sustave za grijanje i hlađenje vode.

-Fontane i ukrasne bazene.

-Hidromasažne kade.

-Tuševi i slavine s toplom vodom.

Važno je napomenuti da se Legionela ne prenosi izravno s osobe na osobu.

Koliko je opasna?

Legionarska bolest može biti vrlo ozbiljna, s posebnim rizikom za starije osobe, pušače i one s oslabljenim imunološkim sustavom.

Simptomi uključuju visoku temperaturu, kašalj, glavobolju, mišićne bolove i otežano disanje. U težim slučajevima, bolest može dovesti do respiratornog zatajenja i smrti ako se ne liječi pravodobno.

Pontiac groznica, s druge strane, ima blaže simptome slične gripi i obično prolazi sama od sebe.

Kako spriječiti zarazu?

Prevencija infekcije Legionelom zahtijeva pažljivo održavanje sustava za vodu.

Ključne mjere uključuju:

Redovito čišćenje i dezinfekcija: Sustavi za hlađenje, spremnici vode, slavine i tuševi trebaju biti redovito očišćeni i dezinficirani kako bi se spriječilo razmnožavanje bakterija.

Kontrola temperature vode: Voda u sustavima za grijanje i hlađenje treba biti na temperaturi koja sprječava rast Legionele. Optimalno je održavati toplu vodu iznad 60°C i hladnu vodu ispod 20°C.

Redovito ispiranje: Sustavi za vodu koji se rijetko koriste trebaju biti redovito isprani kako bi se uklonile bakterije koje bi se mogle razmnožiti.

Kloriranje vode: Dodavanje klora u sustave za vodu može pomoći u sprječavanju rasta Legionele.

Iako Legionela predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju, pravilnim održavanjem sustava za vodu i primjenom preventivnih mjera moguće je značajno smanjiti rizik od zaraze. Važno je da vlasnici i upravitelji objekata budu svjesni opasnosti i odgovorno upravljaju sustavima za vodu kako bi zaštitili svoje korisnike. Javnost bi također trebala biti informirana o rizicima i mjerama prevencije kako bi se smanjila mogućnost zaraze Legionelom.

Foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top