Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Nasilje među braćom i sestrama

Nasilje među braćom i sestrama

U nedavnim istraživanja nađen je šokantan podatak: Čak 53 od 100 djece zlostavlja brata ili sestru. To se može upravo sada odvijati i u vašem domu, bez da znate. Donosimo znakove upozorenja da je jedno ili više djece zlostavljano i što učiniti u takvoj situaciji:

Kako prepoznati da su normalne svađe i hrvanja među djecom prerasla u zlostavljanje? Evo prvih znakova:

Dijete uvijek izbjegava braću
Često nalazite masnice i otekline koje dijete ne želi objasniti
Promjene u ponašanju, spavanju i prehrani
Jedno dijete tipično je agresor
Gruboća i nasilje s vremenom se pojačava
Iznimno negativni odnosi
Žrtva ne želi ići kući
Žrtva oponaša zlostavljanje kroz igru
Žrtve su uglavnom poslušne, pasivne ili povučene osobe

Kako stati na kraj zlostavljanju?

Prvo i najvažnije: zaštitite svoje dijete. Ne štitite ga time samo od fizičkog povrjeđivanja, već i psihičke i emotivne traume. Dijete koje je zlostavljano živi u uvjerenju kako ono to zaslužuje i nije vrijedno. Takvo će dijete vrlo vjerojatno odrasti i tražiti veze u kojima će opet biti zlostavljano. Čuvajte zlostavljano dijete od braće i sestara dok onine nauče ponašati se drugačije.

Iznimno je bitno da vaše dijete zna koja je njegova uloga i značaj u obitelji, te da bez njega obitelj ne bi bila dobro. Naučite ga da i ono ima moć – dozvolite djetetu da izrazi bijes i frustraciju riječima, a ne djelima: „ Reci mi kako se zbog toga osjećaš? Zašto si toliko ljut, frustriran? „ Jednom kad dijete stvori naviku razgovaranja o problemima, nasilje će prestajati. Empatizirajte s djetetom koje zlostavlja i je agresivno kako bi učinili sve da prihvati da uvažavte i njegove probleme. „ Razumijem da te to muči, hajde da razgovaramo o tome.“ Stavite se u njegovu poziciju da dijete zna da ga razumijete, što će mu pomoći da se osjeća bolje.

O nama Obitelj.hr

2 komentara

  1. Mislim da je normalno da se malo potuku, al sad ne da tu bude krvi nego onako bratski. Ja i brat se nismo baš nešto tukli, ali žena mi je govorila da su se ona i sestra stalno kefale. Eto moji klinci su 3,5 godine i drugi godinu i već se sad gurkaju i to osobito ovaj manji.

  2. Problem koji se nebo smio dogoditi i koji roditelj može riješiti ako na vrijeme obavijesti dijete da vise neće biti jedino. Bitno je kroz trudnoću pustiti da dijete sudjeluje u svemu i bude upuceno nu sve. Po rođenju nove bebe treba pustiti da drugo dijete sudjeluje u svim radnjama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top