Jednostavan, ukusan i pun hranjivih tvari – donosimo vam recept za najpoznatiji zeleni namaz
U posljednjih nekoliko godina avokado je postao nezaobilazan sastojak u zdravoj prehrani, a njegov najpopularniji oblik – namaz od avokada – sve češće se nalazi na jelovnicima diljem Hrvatske.
Ova jednostavna, a nutritivno bogata delicija, ne samo da odlično pristaje uz topli tost ili svježe povrće, već se i priprema u svega nekoliko minuta.
Avokado je poznat po visokom udjelu zdravih masti, vlakana, vitamina E, C i B6, kao i kalija. Redovita konzumacija može pomoći u održavanju zdrave kože, regulaciji kolesterola i jačanju imuniteta.
Iako postoji mnogo varijacija, u nastavku donosimo osnovni recept za klasičan i ukusan namaz od avokada, poznat i kao guacamole u svojoj meksičkoj verziji.

Recept: Klasični namaz od avokada
Sastojci:
2 zrela avokada
1 limun (sok)
1 manji režanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
1 žlica maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu (po želji) malo nasjeckanog svježeg peršina ili chilija za dodatnu aromu
Priprema:
1. Avokado prepolovite, odstranite košticu i izdubite meso žlicom.
2. U zdjeli vilicom zgnječite avokado dok ne dobijete glatku pastu (može ostati malo grudasto, ako volite teksturu).
3. Dodajte sok od limuna, češnjak, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro promiješajte.
4. Po želji dodajte peršin ili malo ljutine.5. Poslužite odmah ili čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku (uz komadić limuna kako bi se spriječilo tamnjenje).

Savjet:
Ovaj namaz izvrsno se slaže s prepečenim kruhom, krekerima, kuhanim jajima, a može se koristiti i kao umak za povrće ili dodatak sendvičima.
Namaz od avokada idealan je spoj jednostavnosti, zdravlja i okusa. Bilo da ga pripremate za doručak, međuobrok ili kao dio zdravog party stola – sigurno će oduševiti i najzahtjevnija nepca.
Foto / Arhiva