Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Mame, ne brinite toliko!

Mame, ne brinite toliko!

10 stvari oko kojih novopečene mame ne bi trebale brinuti

Plač

Iako bi vas konstantan plač vašeg djeteta mogao uznemiriti, važno je zapamtiti da je to kod novorođenčadi i dojenčadi sasvim normalno. Malena djeca plaču iz mnogo razloga: gladni su, spava im se, imaju prljave pelene i ostalo. Roditelji moraju shvatiti da plač ne boli i neće naškoditi djetetu.

Ako vaše dijete puno plače, to ne znači da ste vi loš roditelj i da ga niste ničemu naučili, ali morate shvatiti da jednostavno neke bebe plaču više od drugih. Ako odmah reagirate i plač prestane, zbilja nemate razloga za brigu.

Jedino ako vaše dijete nikako ne prestaje plakati, možda bi trebali pitati pedijatra postoje li naznake kolike. Kolike je simptom bolesti u crijevima tako da je važno odrediti što uzrokuje želučane probleme. Dva najčešća uzroka kolike su alergija na bjelančevine iz kravljeg mlijeka i osjetljivost na laktozu (mliječni šećer).

Kihanje

Nakon što ste doveli svoje dijete iz bolnice, odjednom je počelo kihati. Prije nego što ponovno pojurite doktoru ili stalno počnete mjeriti njegovu temperaturu, imajte na umu da je to normalno kod novorođenčadi jer na taj način čiste nosnice i dišne puteve od zagušenja.

Kihanje također pomaže obnoviti privremeno zatvorenu nosnicu što se može dogoditi ako se dijete odupire (ako mu je nos spljošten ili jednu nosnicu drži zatvorenom). Nakon hranjenja, beba će udahnuti ili kihnuti kako bi nosnice proradile.

Kad bi vas kihanje trebalo brinuti?

Ako vaše dijete ima groznicu, začepljen nos ili ima problema s disanjem.

Dojka vs Bočica

Mnoge mame stavljaju pritisak na sebe da moraju dojiti kao profesionalci odmah nakon poroda, no to je vještina koju i mama i dijete moraju naučiti. Nove mame koje često doje brinu da njihova djeca ne dobivaju dovoljno hrane , jer oni se uvijek doimaju gladnima. Prvi dani mogu biti teški jer djeca ne jedu u točno naznačeno vrijeme. No kasnije je lako, sve je to normalno. Potrebno je neko vrijeme da se uspostavi stalni dotok i raspored, no ako često dojite, brzo ćete naučiti kad je pravo vrijeme. Dajte si vremena i imajte povjerenja u vaše tijelo i u znakove koje vam vaše dijete pokazuje.

Nema potrebe za nedostatkom sna jer dojenje možete zamijeniti ili nadopuniti s bočicom. Sanjala sam o trenutku kada ću dojiti svoje dijete po prvi puta, i znate što? Bila je noćna mora. Dijete nikako nije htjelo prihvatiti dojku, a moje bradavice su bile ispucane i krvarile su prvih nekoliko dana, a siromašni mališan je umirao od gladi. Koliko god sam čeznula za dojenjem, shvatila sam da to nije za mene. Trebalo mi je dva mjeseca da se riješim krivnje, ali moj sin se brzo razvijao i lako prihvatio bočicu.

Povezivanje s bebom

Čak i ako ste sanjali o susretu s bebom zadnjih devet mjeseci, moglo bi se desiti da kada je konačno ugledate, osjetite više umora nego ljubavi. No to je sasvim normalno. U nekim slučajevima, mame se odmah povežu s djetetom, no nemojte se brinuti ako to nije slučaj i kod vas. Upoznajte svoje dijete kroz hranjenje, maženje ili jednostavno promatrajte interakciju vašeg supružnika s djetetom. Povezivanje je dugoročni proces – ne dešava se preko noći, ali se tijekom vremena produbljuje.

Sporije razvijanje

Ako imate prijatelje ili članove obitelji s djecom iste dobi kao vaše, lako je moguće da ćete se zabrinuti ako vaše dijete ne napreduje istim tempom kao njegovi vršnjaci. Nemojte uspoređivati svoje dijete s ostalima. Djeca se razvijaju različitom brzinom. Iako postoji niz razvojnih prekretnica i približna dob u kojoj djeca razvijaju nove vještine, oslanjajte se na redovite sastanke s pedijatrom i na svoj majčinski instinkt, pa čak iako su skroz mali, kako bi procijenili raste li i razvija li se vaše dijete onako kao bi trebalo.

Čak i ako je dijete s razvojem u zaostatku, nema se smisla previše zabrinjavati do nekih određenih godina. Naravno, roditelji mogu i trebaju poticati svoju djecu da hodaju, govore i druge stvari koje će im pomoći da se prije razviju, no isto tako treba o svemu obavijestiti pedijatra.

Sve prema rasporedu

Stvaranje određenog rasporeda kada će vaše dijete jesti i spavati je vrlo važno – no prvih nekoliko tjedana ili čak mjeseci bi moglo biti stresno za oboje. Djeca, a posebice novorođenčad, prilagođavaju se na toliko novih stvari. Na kraju će se prilagoditi svemu, no nemojte previše manipulirati s tim već ih pustiti da jedu i spavaju kad oni hoće.

Kad je pravo vrijeme za postavljanje određenog rasporeda? Nakon prvih nekoliko tjedana, obitelji koje slijede signale svojeg djeteta, obično uspostave određeni raspored spavanja i jedenja. Uglavnom, nakon prvih nekoliko mjeseci roditelji mogu postupno povećavati unos hrane i skratiti drijemanje preko dana kako bi smanjili buđenje i hranjenje tijekom noći. U razdoblju od 4. do 6 mjeseci, većina djece bi trebala spavati cijelu noć bez hranjenja.

Slušanje drugih

Čini se da svatko želi ponešto dodati o tome na koji način biste trebali voditi brigu o svome djetetu. Iako ste zapravo mogli čuti neke dobre savjete, neki od njih bi vas mogli potaknuti da sumnjate u svoje sposobnosti kao majka. Ne brinite o tome što svi drugi misle o vašem stilu odgajanja. Ne zaboravite da ste vi mama i samo vi odlučujete što je najbolje za vas i vaše dijete.

Isto vrijedi i za savjete u knjigama o roditeljstvu. Knjige su izvrsni izvori da saznate što je normalno, a što nije. No svaka beba je jedinstvena, i ono što vrijedi za jednu, ne mora vrijediti i za neku drugu. Mame se ne bi trebale osjećati krivima jer rade ono što odgovara njihovoj djeci i što smatraju dobrim – čak iako je to protiv nekog određenog toka.

Recite NE

Nakon što vaša beba stigne na svijete, nekako se čini da svi žele svratiti i zaviriti kako bi vidjeli novog člana. No vama je potrebno vrijeme za odmor stoga nemojte dvaput razmišljati da kažete NE. I ne brinite o tome da ćete nekog uznemiriti i povrijediti ako kažete da nekoliko dana želite biti u miru, kako biste se od svega odmorili.

Naravno, ako netko želi pomoći s pranjem rublja, kuhanjem ili čišćenjem, to je onda druga priča. Nemojte se sramiti prihvatiti (ili čak pitati) za pomoć. Majčinstvo zahtijeva mnogo fizičke i mentalne energije stoga je morate čuvati za vaše dijete. Uvijek prihvatite pomoć jer to samo znači koliko ste dobra majka, a ne obrnuto.

Biti savršen

Svi smo čuli onu izreku: Nitko nije savršen. Većina majki brine o tome da ako ne budu savršene otpočetka, ostavit će ožiljke na svojem djetetu za cijeli život. Nove mame se često uspoređuju s drugima, zaboravljajući da su one jedinstvene. Umjesto toga, provedite vrijeme odlučujući što je dobro za vas i vašu obitelj. Nemojte gubiti dragocjeno vrijeme i energiju pokušavajući učiniti apsolutno sve jer ćete biti zastrašeni kad podbacite. Koliko god da ste sjajna mama, jednostavno ne možete učiniti sve.

Izgubiti težinu odmah nakon poroda

Ponekad nam svima izgleda kako poznate „zvijezde“ izgube kilograme nekoliko sekundi nakon što rode pa većina mama osjeća pritisak da i one moraju čim prije skinuti kilograme. No prema jednom istraživanju provedenom 2010. godine, dvije trećine novih majki rekle su da se osjećaju primorano čim prije vratiti na staru težinu baš kao što to rade slavne osobe.

No svaka mama bi trebala shvatiti da je to potpuno nerealno, kao i nezdravo, vratiti se preko noći na staru težinu. Fokusirajte se na dijete – a ne na vaš trbuh, stražnjicu ili bedra. To ne znači da ne biste trebali uzeti malo vremena i za sebe. Jedite zdravo, spavajte kad možete (dovoljno sna pomaže da izgubite na težini), a kada se osjećate malo bolje, počnite hodati jer je šetnja najzdravija. Hodanje pomaže da se rasteretite i podiže vašu energiju na višu razinu, a i za dijete je dobro da malo izađe na svježi zrak.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top