Savjet:
Nasilje u tinejdžerskim vezama

Nasilje u tinejdžerskim vezama

Postoje teme o kojima se u većini društava govori, no postoje i one o kojima se nažalost često šuti. Nasilje u tinejdžerskim vezama tema je o kojoj se malo govori te mladi često ne znaju koja ponašanja u vezi su dobra, a koja ne te kako se postaviti u određenoj situaciji.
Pod pojmom nasilja u tinejdžerskim vezama misli se na sustavan obrazac nasilnog ponašanja koji u sebi nosi kontrolu, dominaciju i zastrašivanje. Zlostavljana osoba gubi kontrolu nad svojim životom, počinje se izolirati. Najveći problem je to što se često neka ponašanja uopće ne prepoznaju kao zlostavljanje, a mladi ih u vezi svakodnevno doživljavaju. Nasilje u vezi često postaje sve intenzivnije i učestalije, a žrtva sve nemoćnija.

1

Najčešće vrste nasilja u takvoj vezi su fizičko, emocionalno, seksualno i ekonomsko. Pod fizičkim nasiljem se misli na udaranje, čupanje, grizenje, guranje, udaranje u lice, prekrivanje usta kako bi osoba prestala govoriti te pokušaj ubojstva i ubojstvo. Emocionalno zlostavljanje obuhvaća prijetnje, ucjenu, zabrane, praćenje, sprečavanje izlaska s prijateljima, ljubomorno posesivno ponašanje i uvredljive komentare. Seksualno zlostavljanje odnosi se na prisilu na seksualni odnos, neželjene seksualne dodire, korištenje ucjena da bi se pristalo na seksualni odnos i tome slično. Ekonomsko zlostavljanje odnosi se na oduzimanje novca, sprečavanje partnera da pronađe posao, kupovanje stvari žrtvi i kasnije prigovaranje zbog toga.
Žrtva je često sklona pred drugima braniti nasilnika, govoriti da nije on/ona inače takav/takva, da je to sve zbog prevelike ljubavi i sl. Okolina često ne može doprijeti do žrtve jer i nakon što ona prizna što joj se događa, često povuče sve što je rekla i nastavi biti u vezi s tom osobom.

2
Zabrinjava to da velik broj mladih ljubomoru vidi zdravom i smatra da je ljubomora način na koji se može pokazati ljubav – ne smatra ju nasilnim i kontrolirajućim ponašanjem. Često mladi provjeravaju gdje je njihova djevojka/dečko i što radi, izoliraju se od prijatelja kad su u vezi te prisiljavanje na seksualne odnose ne smatraju nasilnim ponašanjem. Velik broj mladića smatra da bi djevojka trebala spavati s njima ako su na nju potrošili poprilično novaca tijekom izlaska.

3
Nažalost još uvijek postoje djevojke i mladići koji smatraju da je u redu kad mladić udari djevojku jer ga je prevarila, a šamaranje ne smatraju nasilnim ponašanjem. Zabrinjava to da se velik broj mladih u slučaju nasilja u vezi ne obrati roditeljima, nastavnicima, školskom pedagogu ili psihologu niti ne nazove neki od telefona za pomoć.
Što možemo učiniti? Budući da je velik broj djece koja se ponašaju nasilno bilo ranije u obitelji zlostavljano, djeci trebamo pružiti primjer vlastitim nenasilnim ponašanjem u obitelji. Naučite ih da u vezi treba postojati povjerenje, poštovanje, uvažavanje i podrška te da je svatko u vezi odgovoran za vlastite postupke i treba biti svjestan posljedica svojeg ponašanja. Potaknite svog tinejdžera/tinejdžerku da otvoreno izražava osjećaje, prihvaća različitost druge osobe s kojom je u vezi, te aktivno sluša tu osobu. Bilo bi dobro da upozna tu osobu prije nego uđe s njim/njom u vezu, tj. da prvo postanu prijatelji. Neka otvoreno izrazi svoje stavove u vezi svega što smatra bitnim, među ostalim i odluku o apstiniranju od seksualnih odnosa. Poučite ih da svoje razmirice rješavaju tako da ne viču, svađaju se te fizički obračunavaju. Potražite pomoć nastavnika, školskog pedagoga, psihologa ili nekog drugog stručnjaka ako smatrate da ne možete sami riješiti problem.

4

Pratite ponašanje vašeg tinejdžera/tinejdžerke,često razgovarajte, neka stekne naviku da može s vama sve podijeliti, na taj način prevenirate da vaše dijete postaje žrtva, ali i mogući nasilnik u vezi.

Tina/H

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Nikad nisam vjerovao da su dečki face ako mlate svoje cure, a ni da su cure frajerice ako se prema dečkima odnose kao prema zadnjem smeću… Možda sam staromodan, ali meni je moja draga kao kap koju čuvam na dlanu <3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top