Savjet:
Mama, volim putovati!

Mama, volim putovati!

Odgojite svoje dijete tako da voli putovati

Prednosti putovanja su nebrojene, a neke od njih su: razni krajolici, neodoljivi okusi, stjecanje novog iskustva i povezivanje s obitelji. Roditeljima bi trebalo biti lako prenijeti strast za putovanjima na svoju djecu. Odlučite se za put s ovih nekoliko koraka.

Iskustva s putovanja proširuju djetetovu perspektivu, pomažu kod upoznavanja novih ljudi i razumijevanja drugih kultura. No prije nego počnete pakirati torbe, pobrinite se da vaša djeca razumiju kako je putovanje poseban doživljaj i privilegija- nešto što nema svatko na svijetu priliku učiniti. To je avantura. Usadite ljubav prema putovanjima u svoju djecu tako što će to vašoj obitelji biti prioritet. Ako ne znate gdje početi, uzmite savjet od nekih jet set roditelja koji se bave turizmom ili puno putuju. Otkrijte jednostavne savjete o tome kako izabrati destinacije koje će vašem djetetu biti uzbudljive , a zatim počnite planirati putovanje i stvorite vječne uspomene.

 
Počnite s nekim lokalnim aktivnostima

Za početak je možda najbolje početi s promatranjem ptica u parku, traženjem kukaca i lišća u dvorištu, degustacijom nove kuhinje u etničkom restoranu, odlazak na festival ili paradu. Aktivnosti ne moraju zahtijevati puno vremena i novaca i uvijek se mogu organizirati izleti za jedno popodne ili cijelu subotu. Cilj je obogatiti vašu djecu novim iskustvima, bilo da dolaze u obliku glazbe, umjetnosti, hrane, zemljopisa ili kulture. Razmotrite odlazak na kratak izlet za rođendan vaše djece umjesto darivanja vašeg djeteta s hrpom darova. To ne mora biti daleko.

 
Uključite i vaše dijete

Neka vam vaše dijete pomogne u istraživanju i planiranju: prije no što odete na izlete, malo istražujte kako bi zadržali onu uzbuđenost. Pitajte svoje dijete gdje želi ići i dopustite mu da izabere nekoliko aktivnosti. Kada počne škola, osobno obožavam sa svojim sinom smišljati ideje gdje ćemo provoditi vikende. S obzirom na to da tada nemamo previše vremena nego samo dva dana, odlučujemo se za bliže destinacije kao što je gledanje pingvina, odlazak u zoo ili u nacionalne parkove.
Nakon što se odlučite za odredište, potražite vodič o mjestu koje namjeravate posjetiti. Pronađite društvene aktivnosti za cijelu obitelj,
Djeca mogu čitati knjigu o drveću, ili mogu izaći van, dodirnuti ga i popeti se na drvo. Stoga izađite iz svoja četiri zida i istražujte svijet zajedno.

 
Neka dječji interesi osmisle put

Ako želite postići da je vaše dijete uzbuđeno oko putovanja, dopustite da njegovi interesi odrede destinaciju. Na primjer, ako je vaš sin opsjednut vlakovima, uzmite u obzir sva mjesta, i ona blizu i daleko, kako bi zaiskrili njegovu znatiželju. Ili se jednostavno odlučite za vožnju prigradskim vlakom umjesto dolaska u grad za vikend. A ako vam vrijem i novac dopuštaju, prekrasno je obići barem dio Europe vlakom ili podzemnom željeznicom.

Ako ste već rezervirali vaše putovanje do određene točke, potražite nešto na tom području što bi moglo zaintrigirati vaše dijete. Neka djeca su ljubitelji sporta pa se roditelji odlučuju voditi ih na neke sportske događaje. Nemojte zaboraviti pitati svoje prijatelji o zabavnim i otkačenim mjestima koja su posjetili jer je jako bitno da ako već u nešto ulažete, da se dobro i zabavite, a s preporukom sigurno nećete pogriješiti. Pa čak i ako se treba malo duže putovati, isplati se ako je mjesto gdje idete zaista neobično i posebno po nečemu.

 
Ne forsirajte zabavu

Ako želite da vaše dijete doživi neko iskustvo, dopustite da se neke stvari dogode spontano. Ne morate baš sve unaprijed i u detalje isplanirati. Ostavite mjesta za slobodno vrijeme. I potrudite se da pratite djetetov tempo, a ne vaš. Pokušajte se opustiti i biti fleksibilni. Ponekad će se desiti da možda i nije sve onako kako ste zacrtali, doći će do neočekivanih promjena i tad je najvažnije da svoju djecu pitate što bi oni voljeli raditi. I najvažnije od svega je pustiti djecu da budu djeca.

Nekada treba naša očekivanja staviti na stranu. Vaša djeca neće voljeti svaki dio putovanja i to je sasvim normalno. Pogotovo ako imate više djece, naravno da svatko voli nešto i da su svi različiti. Pobrinite se da svatko ima pravo odabrati neku aktivnost po svojem izboru kako se nitko ne bi osjećao zanemareno.

 
Očuvajte sjećanja

Naglasite važnost iskustva nad materijalnim darovima. Sačuvajte ulaznice od muzeja, koncerata, predstava, avionske karte, i smjestite ih u jedan album. Pokraj njih opišite što vam je ostalo u sjećanju i navedite neke smiješne trenutke. Na taj način, ako je ideja o pisanju dnevnika za vas stresna, imate puno jednostavniji način u kojem cijela obitelj može uživati i prisjećati se najljepših trenutaka.

Ili budite tradicionalni pa na svakom putovanju potražite jeftini suvenir. Na primjer, uvijek kada odem na neko putovanje, ne vraćam se kući bez malenih čašica na kojima piše ime grada tako da svoje goste uvijek mogu poslužiti čašama iz raznih dijelova svijeta. To je jedna prekrasna uspomena koja vam ostaje za cijeli život.

 

 

 

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Obožavamo putovanja,pogotovo u prirodu i zoo..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top