Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca teško prihvaćaju „novog“ roditelja

Djeca teško prihvaćaju „novog“ roditelja

Na koji način mogu pomoći svojem novom mužu da razvije dobar odnos s mojim djetetom

Irena je postavila pitanje i traži našu pomoć: „Nedavno sam se udala za čovjeka koji je spreman posvojiti moje troje djece. Nažalost, moje srednje dijete, predškolske dobi, nije to baš najbolje prihvatilo. Što možemo učiniti da poboljšamo taj odnos?

Kada se jedan od roditelja ponovno vjenča, nije ništa neobično za djecu da prolaze kroz razdoblje prilagodbe. Ponekad to može biti prilično bolno i teško iskustvo za sve članove obitelji. Možete i shvatiti zašto kada situaciju sagledate sa strane vašeg predškolskog djeteta. Novi muškarac se odjednom doselio u kuću i počeo uzimati puno majčinog vremena i pažnje. Do tog trenutka on i njegova braća i sestre su imali mamu samo za sebe, a sad je moraju dijeliti s „uljezom“. Da bi stvari bile još gore, vidjeli su je kako grli i ljubi novopečenu „pridošlicu“- a za njih je to BLJAK. A povrh svega toga, taj čovjek će im sada govoriti kako se trebaju ponašati i kažnjavati ih za nepristojnost. Dijete sigurno misli u sebi: „Molim se da ovaj tip jednostavno ode!“

Problem može biti još teži ako niste postavili neke granice koje vaša djeca ne smiju prelaziti. Uobičajeno je za samohrane majke da su ponekad blaže i popustljive kod uspostavljanja nekih granica i kazna za neprimjereno ponašanje. Ako je vaš novi suprug čvrsto discipliniran, možemo vam garantirati da se vašem djetetu to neće svidjeti.

Koje je pravo rješenje?

Kako mi to vidimo, vaš muž će se morati ekstra potruditi razviti dobar odnos s vašim predškolskim djetetom koje se tome odupire. Neće biti lako, ali sve je to dio izazova da se vaš novi muž uklopi u vašu obitelj i da postanete prava obitelj bez obzira na to što on nije otac vašoj djeci.Trebat će pokazati iskreno zanimanje za vaše dijete i provoditi dosta vremena nasamo s njim. Na primjer, ako se dijete ponaša pristojno, važno je da ga očuh nagradi i izvede vani prema djetetovoj želji, a ne da ga kažnjava kad učini nešto loše. 

Drugim riječima, on mora uložiti puno napora da se dijete uvijek ponaša dobro, a opet da to ne radi samo zbog tog jer ima koristi od primjerenog ponašanja. S druge strane, vi ćete morati malo više učvrstiti svoje disciplinarne metode. Ne stavljajte muža u poziciju da je uvijek on „loš policajac“. Učinite ono što možete kako bi se on povezao s vašom djecom i kako bi ga oni gledali u pozitivnijem svjetlu. Ako se oko tog ne potrudite, stvorit ćete si značajne probleme u budućnosti, pogotovo kada vaša djeca postanu tinejdžeri.

O nama Obitelj.hr

4 komentara

  1. I sama sam odrasla uz “novog” tatu,samo moj otac je poginuo. Netko novi u životima djece veliki je stres jer dijete u sebi ima puno pitanja vezanobza život do tada i onog roditelja koji odlazi.
    Po meni djecu treba pustiti da se naviknu na sve sto dolazi i ne forsirati ljubav prema novom roditelju.

  2. Moja bivša žena nedavno se udala za budalu s kojom me varala u braku i naravno da joj je sud dao djecu… i taj debil sad odgaja moje klince i tjera ih da ga zovu TATA!!!!

  3. Dobro je ako pravog tate nema blizu.. Ja pak, kao samohrana majka dvoje odrasle djece, i dalje nailazim na probleme sa svojim dečkom i dječjim odnosom. Klinci mi imaju 18 i 22 godine, a u vezi sam s čovjekom gotovo dvije godine. Istina, on nije tip koji će vas oduševiti svojom pristupačnošću i šarmom na prvu, ali ima svoje momente..

  4. Srećom pa nisam imala takvih problema jer mojeg bivšeg muža ionako nikad nije bilo doma a kćer mi je relativno mala tako da je novog maminog ‘prijatelja’ prihvatila sasvim super i ne pokazuje za sada nikakve naznake da bi s njim imali problema. Iako je to vjerojatno i jako bitna činjenica da malena svog tatu više uopće ne viđa jer on nema ‘interesa u tome’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top