Breaking News
Početna / Ljubimci / Kućni ljubimac savršen za vašu obitelj!

Kućni ljubimac savršen za vašu obitelj!

Utvrdite je li kućni ljubimac pravi za vašu obitelj

Kada ste odlučili nabaviti kućnog ljubimca, važno je odabrati onog koji će se uklapati u stil života cijele obitelji
Ako ste birali kućnog ljubimca za svakog člana obitelji posebno, onda to i nije tako teško. Vaš tinejdžer koji voli strašne stvari bi dobio tarantulu, dok bi vaš 5-godišnjak vjerojatno žudjeo za štenetom. No kada dođe do toga da morate birati ljubimca za cijelu obitelji – onda zna doći do sukoba zbog različitih mišljenja – tako da je to jedna vrsta izazova.
Ovdje je šest stvari koje morate uzeti u obzir prije no što se odlučite za kućnog ljubimca:

Ako imate malu djecu

Mala djeca većinom žele ljubimce koje mogu grliti i igrati se s njima, ali nije svaki ljubimac poželjan za obitelji s malom djecom. Izaberite pažljivo s obzirom na pasminu i temperament prije no što se obvežete. Postoje neke specifične pasmine koje se vrlo dobro slažu s djecom, a to su labradori, retriveri i beaglee. Ove pasmine su velike i dovoljno jake da izdrže slučajni pad ako ih djeca dobro ne drže, a jako pažljivo slušaju i starija djeca ih mogu dobro istrenirati.

pas1

Temperament, sveukupno zdravlje, obuka i socijalizacija su važnije od same pasmine. Ne bojte se pitati za pomoć stručnjaka. Na primjer, ako usvajate psa iz neke organizacije za nezbrinute kućne ljubimce, oslonite se na osoblje koje će vas spojiti s onim koji najviše odgovara vašoj obitelji. Mnoga skloništa su sada poučena da pomognu ljudima da donesu dobru odluku u smislu kako pas prihvaća djecu i hoćete li imati tišinu u kući.

Ako vaša obitelj nije često kod kuće

Ponekad svi u obitelji imaju pretrpan raspored i kuća je često prazna, a ako je i kod vas tako, to znači da pas i nije najbolji odabir za vas. Psi su veoma društvene životinje, i vole ostati u čoporu, nikako ne sami. S obzirom da je većina pasa odvojena od njihovih pravih obitelji, oni traže obitelji koje će im ispuniti tu ulogu. A oni psi koji su predugo ostavljeni sami, često mogu djelovati na neočekivane i neželjene načine.

Također, dva puta razmislite prije usvajanje psa ako ne možete barem sat vremena svakodnevno provesti s njim hodajući, trčeći u parku ili se igrajući lovice u dvorištu, jer nedostatak aktivnosti može dovesti do zdravstvenih problema i promjena u ponašanju. Ako ne možete psa odvesti u šetnju, nemojte se začuditi ako obavi nuždu negdje u kući – a tada ni vi ni vaš pas nećete biti sretni.

Ako vaša obitelj voli životinje koje se mogu maziti, mačke su bolji izbor za zaposlene ljude. One su neovisne, mogu provesti sate same sa sobom i uvijek će se snaći kod obavljanja nužde. Samo je važno nabaviti mačku koja se voli maziti (jer bi inače moglo biti ogrebotina) i pobrinite se za to da netko iz obitelji nađe vremena redovito čistiti kutiju vaše mačke. Ako vam pak maženje nije prioritet, onda možete nabaviti bilo koju životinju u kavezu, krletki ili akvariju. Imajte na umu da neke životinje u kavezu – hrčci, kunići i slično se uvijek mogu maziti – ovisno o njihovoj ličnosti. Ako vam je od maženja važnije imati cool kućnog ljubimca, onda nabavite kornjaču, ribu ili ptice.

macka
Ako nemate mnogo financijskih sredstava

Nemojte se staviti u poziciju da morate birati između vlastitih potreba i onih od vašeg ljubimca. Osim troškova za hranu – mačke i psi zahtijevaju ogromne medicinske račune- preko tisuće kuna za naizgled malene probleme koji zahtijevaju operacije. Pitajte bilo koga tko je svog ljubimca morao voditi na rutinske preglede koliko je novaca potrošio. Tu još postoje i troškovi igračaka i pribora za njih. Stoga, ako ste kratki s novcem, razmislite o ljubimcima koji nisu preskupi za održavanje, kao što su gmazovi, glodavci ili ribe jer ne zahtijeva previše njege i kratkog su životnog vijeka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ako netko ima alergije

Prvo i najvažnije, saznajte na koje životinje je vaše dijete alergično. Netko tko je alergičan na pse, ne mora značiti da će biti alergičan na mačke, a također i to što je netko alergičan na određenu vrstu pasmine, ne znači da ne bi trebao nabaviti nekog drugog psa. Napravite test za alergije kod pedijatrice kako bi vidjeli kakve posljedice mogu biti ovisno o vrstama alergija. Iako neka djeca nadjačaju alergije, nemojte nabavljati ljubimca misleći da će se naviknuti na njih. Osim što bi to moglo dovesti do toga da se morate riješiti ljubimca, još je gore to što bi vaše dijete moglo imati ozbiljne zdravstvene reakcije. Teške alergije mogu izazvati anafilaktički šok, po život opasno stanje koje može dovesti do naglog ili nepravilnog rada srca, niskog krvnog tlaka i otežanog disanja.

Razmislite o provođenju vremena s pojedinom vrstom životinja koju želite usvojiti tako da posjetite sklonište i ponudite da ćete malo pričuvati neku životinju. Na taj način ćete donijeti pravu odluku je li baš taj ljubimac savršen za vašu obitelj i svakodnevni život i da nema nikakvih opasnosti od alergija.

 
Ako trebate ljubimca kojeg se lako održava

Selite li se često zbog vašeg posla? Jeste li u nemogućnosti obvezati se na redovitu rutinu i financijske potrebe vašeg malog ljubimca? Razmislite o tropskim ribama, gušterima ili glodavcima – sve što je u kavezu ili akvariju ne zahtijeva redovite šetnje. No zapamtite da čak i te životinje zahtijevaju redovite liječničke preglede, pažnju i svakodnevnu brigu. Drugim riječima, možda ćete zaglaviti s čišćenjem kaveza ako nitko drugi u u vašoj kući to ne napravi. Dakle, ili izdvojite vrijeme za to ili zaposlite nekog od djece da brine o ljubimcu.

Ako nemate dvorište

Svi psi, veliki i mali, trebaju vježbu. Ako vaše srce žudi za velikim psom, ali nemate dovoljno prostora da jurca okolo, radije izaberite nekog manjeg, poput minijaturne pudlice ili psa koji izgledaju kao igračke (možda chihuahua). Samo pripazite na to da stignete otići do parka ili ih često prošetati. A ako ne, onda se radije držite mačka, životinja u kavezu, guštera ili riba.

 

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top