Knedla sa šljivama, popularna slastica s područja srednje Europe, ima bogatu povijest i kulturno nasljeđe. Ova slastica sastoji se od mekane tijesto-knedle ispunjene slatkim šljivama, često posipane šećerom i mljevenim orašastim plodovima. Njezino podrijetlo seže unatrag stoljećima te je duboko ukorijenjeno u gastronomiji mnogih zemalja poput Češke, Slovačke, Mađarske i drugih dijelova srednje Europe. Knedla sa šljivama postala je omiljena poslastica koja se često priprema za posebne prigode i obiteljska okupljanja, ističući raznolikost i tradiciju ovog kulinarskog nasljeđa.
Šljive su tu – sezona knedli otvorena!! 😎
TIJESTO :
– 1kg krumpira – 2 jaja – 2 žlice ulja – 250g brašna – malo soli – 120g prezli – 60g šećera – 15ak šljiva
PRIPREMA :
Krumpir oguliti i narezati na kockice. Staviti da se kuha u posoljenoj vodi.Kuhani krumpir zgnječiti i prohladiti te dodati jaja, ulje i zamijesiti tijesto.Razvaljati tijesto i izrezati ga na kockice. U svaku kockicu tijesta staviti šljivu (ili pola).Dobro ih zatvoriti (najbolje štipkanjem).Prezle popržiti na malo ulja dok ne porumene. Skloniti s vatre i dodati im šećer. Vratiti na vatru i pržiti dok se šećer ne otopi.Knedle stavljati u kipuću vodu i kuhati par minuta.Vaditi knedle na ubrus da se malo ocijede i odmah ih uvaljati u prezle.
Instagram recept : https://www.instagram.com/