Znate li....
Početna / Zdravlje / Kako uočiti i osloboditi se osipa na koži?

Kako uočiti i osloboditi se osipa na koži?

U sezoni kupaćih kostima i kratkih hlača, djeca su sklona svim vrstama svrbeži i osipa. Saznajte kako ih prepoznati i liječiti.

 

Otrovni bršljan, hrast

Što je to: alergijska reakcija na masnu smolu koja se nalazi na deblu. Neki ljudi su posebno osjetljivi na to.

Kako izgleda: crvene je boje, osip koji izgleda kao male kvrgice ili žuljevi. Obično se pojavljuje jedan do dva dana nakon što vaše dijete dodiruje otrovni bršljan ili hrast.

Što učiniti: očistiti područje osipa sapunicom u roku od 30 minuta i oprati odjeću kako se ne bi proširilo. Posavjetujte se s ljekarnikom za neku kremu ili losion koji će pomoći da osip čim prije prođe. Ako osip uključuje lice ili oči, obavezno nazovite liječnika.

osip1
Osip od vrućine

Što je to: osip koji se javlja kada je vaše dijete predugo na vrućini i pojavljuju se žlijezde znojnice. Bebe su posebno sklone osipu zbog prevelike topline zato jer se njihove male znojne žlijezde začepljuju vrlo jednostavno.

Kako izgleda: sitne crvene točkice koje najčešće nastaju na čelu, trupu i pregibima.

Što učiniti: odjenite vaše dijete u neku laganu tkaninu koja diše kako bi se ohladilo. Kako bi se temperatura tijela smanjila, možete staviti i hladne obloge.

osip2
Mollusculum

Što je to: virusna infekcija koja se proširuje običnim dodirom kože ili putem onečišćene vode iz bazena, odjeće, ručnika ili igračke.

Kako izgleda: mala bijela, ružičasta ili u boji kože kvrgica s rupicom u sredini. Može postati crvena, upaljena i bolna.

Što učiniti: Kvrgice prekrijte zavojem tijekom dana kako vaše dijete ne bi pokupilo neke nove ili da ih ne izgrebe, a to može uzrokovati njihovo širenje. Te izbočine traju od nekoliko tjedana do par mjeseci i obično nestaju same od sebe.

osip3

Gnojni ekcem

Što je to: zarazna bakterijska infekcija koja ulazi u kožu kroz otvoreni rez ili bolan ugriz insekata. Također se može pojaviti i na zdravoj koži, oko usta i nosa.

Kako izgleda: osip od sićušnih krhkih mjehurića koji bi mogli puknuti ili mogu nastati kraste. Klasičan osip je većinom boje meda.

Što učiniti: oprati rane s antibakterijskim sapunom i vodom, nanesite tanak sloj antibiotske masti i pokrijte zavojem ako je moguće. Kontaktirajte liječnika ako se čirevi prošire na druge dijelove tijela ili se ne smanje kroz nekoliko dana.

osip4
Osip od plivanja

Što je to: alergijska reakcija na mikroskopski parazit koji se često nalazi u rijekama, jezerima i oceanima.

Kako izgleda: mali crveni prištići ili plikovi koji se pojavljuju u roku od 12 sati nakon plivanja. Osip i svrbež mogu trajati do tjedan dana, a nekada i duže.

Što učiniti: pokušajte spriječiti osip tako da suhim ručnikom trljate po koži vašeg djeteta odmah nakon plivanja. Trenje sprječava da parazit uđe u kožu. Ako dobije osip, posavjetujte se s liječnikom kako bi vam preporučio odgovarajuću kremu.

osip5

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top