Srijeda , 6 prosinac 2023
Savjet:
Kako odabrati mačku?

Kako odabrati mačku?

Odlučili ste nabaviti mačku? Odlično, ali imajte na umu da je odabir kućnog ljubimca velika odluka i da će vaša mačka sljedećih 15-tak godina biti dio vaše obitelji. Evo nekoliko savjeta kako bi lakše odabrali svog savršenog ljubimca.

Mužjak ili ženka?

Za ženke se smatra da su nježnije, umiljatije i privrženije svojim vlasnicima dok su mužjaci manje mazni, samostalniji a time i neposlušniji, no zato izgledom impresivniji.

Mačić ili odrasla mačka?

Premda ćete kod nabave mačke prvo pomisliti na umiljato malo mače, za neke ljude odrasla mačka može biti bolji odabir. Mačići, premda neodoljivi, su kao male bebe, još uče i puni su energije što znači da će često upadati u nevolje. Odrasla mačka, smirena i navikla na kućna pravila je dobra za kućanstva sa starijim ili jako mladim članovima.

Čistokrvni mačak ili mješanac?

Kod parenja čistokrvnih mačaka zna se kakve će karakteristike imati njihovim mačići, one će uglavnom biti unutar standarda njihove pasmine. Za njih je, naravno, potrebno odvojiti nešto novca. Mješanac tj. domaća mačka ništa ne košta a može biti jednako lijep i dobar ljubimac. Za razliku od čistokrvnih, nemoguće je predvidjeti kako će mačka izgledati, kakvog će karaktera i osobnosti biti dok ne odraste.

Koja pasmina?

Ako ste odabrali čistokrvnu mačku sljedeći korak je odabir pasmine. Imajte na umu da nekim pasminama ne odgovara život u stanu zbog želje za lovom dok druge ne vole izlaziti, neke vrste su razigranije dok su druge mirnije. Nemojte kupovati mačke preko pet-shopova već kontaktirajte uzgajivače.

Ako ste se odlučili na malo mače uzmite u obzir da bi trebalo biti najmanje 3 mjeseca staro. Kako bi lakše odabrali dođite pogledati cijelo leglo. Vjerojatno neće obraćati pažnju na vas, u toj dobi najvažnija im je igra. Možete sa sobom ponijeti igračku kako bi im privukli pažnju. Već u toj dobi vidjeti čete da postoje razlike u njihovim karakterima što će vam olakšati odabir. Idealno bi bilo da dopustite mačiću da on odabere vas.

Maja Kranjčec

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top