Znate li....
Početna / Događanja / Vijesti / Zanimljivosti / Jeste li znali da Flamingosi ustvari nisu roze boje ?

Jeste li znali da Flamingosi ustvari nisu roze boje ?

Flamingosi: Tajna transformacije perja

Flamingosi, prepoznatljivi po svojoj jarko ružičastoj boji perja, kriju zanimljivu tajnu iza svoje prepoznatljive vanjštine.

Iako se čini da su ovi elegantni ptice rođeni u živopisnim nijansama roze, istina je daleko od toga.

Sama pojava flamingosa nije samo plod genetike. Njihovo perje započinje svoj životni ciklus u sivoj nijansi! Da, dobro ste pročitali. Mladi flamingosi dolaze na svijet sive boje perja koja postaje ružičasta zbog hrane koju konzumiraju.

Njihova prehrana obiluje tvarima bogatim pigmentima, poput školjki, rakova i plodova koji sadrže karotenoide. Ovi pigmenti postaju ključni sastojak u promjeni boje perja.

Karotenoidi, poput beta-karotena, djeluju kao bojila koja se apsorbiraju iz hrane i nakupljaju se u perju flamingosa, dajući im prepoznatljivu ružičastu nijansu.

Svjetlija ružičasta boja perja često ukazuje na zdravlje i prehranu flamingosa.

Vodeći znanstvenici prate intenzitet boje perja kao indikator općeg zdravlja i kvalitete okoliša u kojem flamingosi obitavaju.Iako su ove ptice poznate po svom izgledu, njihova transformacija perja pruža uvid u jedinstvenu biološku prilagodbu koja je očaravajuća i zapanjujuća.

Flamingosi, koji se iz sivih pernica transformiraju u čarobno ružičaste čarolije, nastavljaju intrigirati istraživače i oduševljavati ljude diljem svijeta svojom nevjerojatnom ljepotom i biološkim zagonetkama.

Foto / Obitelj.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top