Srijeda , 6 prosinac 2023
Savjet:
Izazov mijenjanja pelena

Izazov mijenjanja pelena

Izazov mijenjanja pelena!

Mijenjanje svih tih silnih pelena ponekad se može činiti kao cjelodnevni posao

. Koliko puta se znalo desiti da ste taman presvukli svoje dijete u čistu pelenu, a ono ju je netom iza toga ponovno napunilo. Ovdje ćete naučiti nešto više o vlažnim i prljavim pelenama.

Dužnost svakog roditelja – prematanje

Promijenit ćete pelene svojem djetetu barem 2000 puta na godinu. Evo nekoliko svajeta kako lakše počistiti taj nered.

Tate i pelene

Je li mijenjanje pelena toliko teško? Na svu sreću, ne. Ali za novog roditelja, to bi moglo biti pomalo zastrašujuće. Zato smo mi za vas pripremili vodič. Naš stručni savjet će vam otkriti sva nagađanja o ovome ponekad smrdljivom procesu. Uz malo prakse, uskoro ćete biti profesionalci.

Opremite se

Iako je jako lijepo imati stol za prematanje, svaka ravna površina – uključujući nisku komodu, pod, krevet – je dobrodošla. Bez obzira gdje vi smjestite vaše dijete, neka bude na udubljenom jastučiću s perivom podlogom koja se može oprati. Važno je da je vaše dijete na mjestu dok se premata, a ovakav jastučić će ga zadržati. Najvažnije od svega je da sve stvari koje su vam potrebne budu nadohvat ruke jer dok ćete s jednom rukom hvatati njih, s drugom uvijek morate držati bebu.

Jednokratne ili platnene?

Obje vrste pelena imaju svoje prednosti. Mnoge mame smatraju da su jednokratne praktičnije, no ako se opredijelite za platnene, mogli biste uštedjeti novac. Razmislite, ako vaše dijete nosi pelene do treće godine, to je velika razlika u cijeni.

S druge strane, iako je tkanina mekša, može dovesti do osipa. Potrošni materijali imaju bolju sposobnost upijanja, koji čuvaju kožu vaše bebe da bude suha i manje sklona iritacijama. Naravno, tu je i jak argument da su jednokratne pelene u odnosu na platnene „blaže“ prema okolišu. U jednom istraživanju koje se provodilo od 1990. otkriveno je da je 18 milijardi pelena svake godine bačeno u smeće.

Sada kad ste se opremili za mijenjanje pelena, pripremite se na zaprepaštenost. Stolica novorođenčeta i nije baš lijepa. Ja sam u početku mislila da nešto nije u redu s mojim djetetom kada sam ga prvi put prematala u bolnici. Njegova pelena je bila prekrivena nečim što izgleda poput katrana. Međutim, sestra me je uvjerila da je to normalno tijekom bebinih prvih 48 sati.

Nakon tri do pet dana, stolica vašeg djeteta će se promijeniti. Ako dojite, onda bi mogla biti žućkaste boje i mekana, a ako koristite bočicu, mogla bi biti čvršća i žuto – smeđe ili zelene boje. Broj stolica također će se razlikovati. Normalno je da dijete koje se doji ima stolicu barem četiri puta dnevno. Novorođečad koja koristi bočicu, mogli bi imati stolicu oko tri puta na dan. No nemojte brinuti ako vaše dijete ne slijedi ove obrasce u potpunosti. Roditelji često misle da njihovo dijete ili ima stolicu prečesto ili prerijetko. Ponekad može proći cijeli dan da dijete nema pražnjenje crijeva, i to je sasvim normalno. No ako vaše dijete ima manje od 4 mjeseca i nije imalo stolicu 48 sati, obratite se pedijatru.

 

Postupak prematanja 🙂

Barem svaka tri sata biste trebali promijeniti pelenu vašem djetetu – ili nakon svakog hranjenja – i kad primijetite da je pelena prljava ili mokra. Ovo su početne upute.

Operite ruke i napunite malenu zdjelicu s toplom vodom. Položite bebu licem prema gore. Otpustite pelenu. Držeći lagano podignute bebine gležnjeve u jednoj ruci, nježno povucite pelenu. Ako je pelena sva uprljana, pokušajte je zamotati skoro do kraja i unutra bacite maramice, no svejedno je zadržite na bebinoj guzi dok ne postavite drugu pelenu kako ne bi zaprljali jastučić. Pripazite ako imate dječaka, on bi se mogao popiškiti čim maknete pelenu,a to i nije baš najljepši osjećaj. Govorim iz iskustva!

Koristeći pamučne ručnike ili vlažne maramice, počistite bebu na način da brišete od nazad prema naprijed (moramo napomenuti kako su baby maramice pregrube za kožu novorođenčeta, no možete ih koristiti nakon prvog mjeseca). Lagano obrišite dijete nježnim pokretima s mokrom krpicom, a zatim koristite dječju mast kako ne bi došlo do iritacije i peckanja. Ako dijete ima osip, nemojte ga zaboraviti mazati, a i sto tako je potrebno i češće mijenjati pelene kao i ne koristiti vlažne maramice (ako osim ne prođe kroz 2 – 3 dana ili je tamno crvene boje, posjetite liječnika).

pelenicee

 

 

 

 

 

O nama Obitelj.hr

7 komentara

  1. Franka Poljanić

    Najteže mi kod novorođenčeta zbog širokog povijanja.Kasnije samo s 1 pelenom je puno brže i jednostavnije.Najlakše mi je na kauču,pri ruci imam sve potrebno i čas posla 🙂

  2. Praksa čini čuda! A i mislim da se često diže prevelika prašina oko toliko jednostavne rutinske stvarčice…

  3. Hej,da problem je skupljati lajkove … 🙂

  4. Pozdrav! A di je nagradna igra?

  5. Haha Neda, jel to primjedba na gramatiku il je problem skupit lajkiće (like-iće) za pobjedu? 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top