Znate li....
Početna / Zdravlje / Dezodoransi i Zdravlje: Jesu li kemijski proizvodi stvarna prijetnja?

Dezodoransi i Zdravlje: Jesu li kemijski proizvodi stvarna prijetnja?

Ispod mirisnih obećanja komercijalnih dezodoransa krije se pitanje koje sve više zabrinjava potrošače: koliko su ovi proizvodi opasni za naše zdravlje?

Uz rastuću svijest o kemikalijama koje unosimo u svoje tijelo svakodnevno, mnogi su počeli razmišljati o prirodnim alternativama. U ovom članku istražit ćemo rizike povezane s konvencionalnim dezodoransima i kako sami možete napraviti prirodni dezodorans.

Rizici povezani s konvencionalnim dezodoransima:

Dezodoransi su postali neizostavan dio naše svakodnevnice, pružajući osjećaj svježine i suhoće. Međutim, većina komercijalnih dezodoransa sadrži sastojke koji su podložni raspravi o njihovoj sigurnosti.

Evo nekoliko potencijalnih rizika:

Aluminij – Mnogi dezodoransi sadrže aluminij, koji može začepiti pore ispod pazuha kako bi se spriječilo znojenje. Međutim, povezan je s kontroverzama i istraživanjima koja su sugerirala moguću povezanost s karcinomom dojke i Alzheimerovom bolešću.

Parabeni – Ovi konzervansi česti su u dezodoransima i drugim kozmetičkim proizvodima. Postoji zabrinutost da mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu i uzrokovati druge nuspojave.

Umjetni mirisi – Mnogi dezodoransi koriste umjetne mirise koji mogu izazvati alergijske reakcije i glavobolje.

Iritanti i alergeni – Sastojci poput alkohola, parfema i propilen glikola mogu iritirati osjetljivu kožu.

Prirodni dezodoransi kao alternativa

Srećom, postoji rastuća popularnost prirodnih dezodoransa koji koriste sastojke poput kokosovog ulja, sode bikarbone i eteričnih ulja. Oni pružaju efikasnu zaštitu od mirisa bez potencijalno štetnih kemikalija. Evo kako napraviti jednostavan prirodni dezodorans kod kuće:

Sastojci:

3 žlice kokosovog ulja

2 žlice sode bikarbone

2 žlice kukuruznog škroba

10 kapi omiljenog eteričnog ulja (npr. lavande, limuna)

Upute:

Pomiješajte sodu bikarbonu i kukuruzni škrob.Dodajte kokosovo ulje i eterično ulje te promiješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.Spremite smjesu u staklenku ili prazan dezodorans spremnik.Koristite prst za nanošenje male količine ispod pazuha.

Prirodni dezodorans ne samo da može pružiti efikasnu zaštitu, već i umiriti i hidratizirati kožu.

Dok postoje zabrinutosti u vezi s konvencionalnim dezodoransima i njihovim sastojcima, prirodni dezodoransi nude sigurniju alternativu. Izrada vlastitog prirodnog dezodoransa kod kuće također je jednostavna i ekološki prihvatljiva opcija za one koji žele smanjiti svoj ekološki otisak i brinuti se o svojem zdravlju.

Foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top