Znate li....
Početna / Vaš kutak / Borba s žuljevima: Kako ih spriječiti i liječiti

Borba s žuljevima: Kako ih spriječiti i liječiti

Ljeto je vrijeme za opuštanje, ali i za pojavu neželjenih žuljeva koji mogu prilično pokvariti vaše planove za aktivan odmor. Žuljevi su česti problem s kojim se suočavamo, posebno tijekom prelaska s otvorenih natikača na zatvorene tenisice. No, zašto se to događa i kako si pomoći?

Žuljevi su mali mjehurići ispod površine kože, obično uzrokovani trenjem između kože i obuće. Tijekom ljeta, kada nosimo lakšu obuću poput natikača ili sandala, naše stopalo nije u kontaktu s čvrstim materijalima poput kože tenisica. Kada pređemo na zatvorenu obuću, tenisice često mogu trljati o osjetljivu kožu stopala, uzrokujući trenje i stvarajući žuljeve.

Prevencija je ključna za izbjegavanje neugodnih žuljeva. Evo nekoliko korisnih savjeta:

Pravilan izbor obuće: Odabir udobne obuće koja odgovara veličini stopala i ima mekan unutarnji sloj može značajno smanjiti rizik od žuljeva.

Nosite prikladne čarape: Odabrane čarape trebaju biti izrađene od materijala koji apsorbira vlagu i smanjuje trenje, poput pamuka ili posebnih sportskih čarapa.

Korištenje žuljastih flastera ili gelova: Tržište nudi razne proizvode koji mogu smanjiti trenje između kože i obuće. Žuljasti flasteri ili gelovi stvaraju zaštitni sloj i ublažavaju pritisak.

Postupno prilagođavanje obući: Ako planirate prijeći s otvorenih cipela na zatvorenu obuću, pokušajte to raditi postupno kako bi se koža imala vremena priviknuti na novu vrstu obuće.

Ako se ipak pojave žuljevi, važno je znati kako ih pravilno liječiti:

Očistite ranu: Oprati žulj blagim sapunom i vodom kako biste spriječili infekciju.

Ostavite ih da dišu: Ako je moguće, ostavite žulj otvoren kako bi koža mogla zacijeliti. Ako se žulj rasprsne, nemojte ga uklanjati, već ga tretirajte kao ranu.

Zaštita i prekrivanje: Ako želite zaštititi žulj od daljnjeg trenja, koristite posebne flastere ili obliže.

Odmorite stopalo: Ponekad je najbolje dopustiti stopalu da se odmori. Nosite udobnu obuću koja neće dodatno iritirati ranu.Slijedeći ove korake, možete značajno smanjiti pojavu i nelagodu žuljeva. Važno je obratiti pažnju na svoje stopalo i pružiti mu pravilnu njegu, kako biste mogli u potpunosti uživati u svim ljetnim aktivnostima.

Foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top