Breaking News
Početna / Zdravlje / Autizam

Autizam

Smanjen kontakt očima u djetinjstvu: rani pokazatelj autizma?

Spektar autističnih poremećaja sastoji se od pet poremećaja, a jedan od njih je autizam. Zatim postoji još i Aspergerov sindrom, Rettov sindrom, dječji disintegrativni poremećaj i pervazivni razvojni poremećaj.

Autizam je sveobuhvatni razvojni poremećaj kojeg karakteriziraju teškoće na području socijalne komunikacije, govora, emotivnog razvoja i imaginacije.

Istraživanja pokazuju da je kod neke djece s dijagnozom autizma taj kontakt očima u početku aktivan, no smanjuje se s vremenom.
To može biti trag u smislu temeljnih mehanizama u mozgu i sugerira se rana intervencija ako postoji nekakav takt pri rođenju koji kasnije opada. Na taj način postoji prostor za promjenu. Bilo kako bilo, snažan rizik u prvih šest mjeseci može se otkriti ako se poduzmu interventne strategije.

Zašto su rezultati provokativni?
Iz dva razloga. Budući je spektar autističnih poremećaja (ili opasnost i mogućnost od razvijanja spektra autizma) prisutna kod rođenja djeteta, rani znaci autizma se teško prepoznaju.
Ova studija pruža nadu da se autizam otkrije u prvih 6 mjeseci djetetova života ako primijetite nedostatak pažnje i kontakta očima. Ali to nije sve.

Poruka koju bi svi trebali čuti. Roditelje se ohrabruje da budu svjesni nekih od signala rizika spektra autističnih poremećaja u ranim godinama – uključujući 7 raznih znakova.
Iako ovo istraživanje još nije dovelo do službene preporuke za roditelje, upućuje na to kolika je važna interakcija licem u lice tijekom djetinjstva – a također ističe da roditelji trebaju biti oprezni i pažljivi promatrajući kako njihovo dijete reagira kada se očekuje kontakt očima.
Izgled djeteta i njegovog lica se dosta mijenja tijekom prve godine života – no konstanta je u tome da mi provodimo puno vremena gledajući u njih.
Bebe koje su u opasnosti od autističnih poremećaja pokazuju smanjeni interes licem tijekom djetinjstva. Ako primijetite da se to događa, svakako se obratite pedijatru, koji je stručan potražiti druge razvojne prekretnice i pokazatelje.

Što se predviđa?
Istraživanja su se pokazala posebno utjecajnima ako daju uvid u budućnost. U ovome istraživanju postoji nada da se najmlađe podvrgne ranoj intervenciji – jer se jedino na taj način može spriječiti daljnji razvoj autizma. Imajte na umu da je kod nekih od najuzbudljivijih otkrića jedan od rezultata intenzivne intervencije mijenjanje reakcije u mozgu koji se iskazuje na djetetovom licu, s promjenom u moždanoj aktivnosti ostvarenoj u nekim slučajevima. Počevši s tim procesom u djetinjstvu, velika je mogućnost da se dovede do još učinkovitijih programa za spektar autizma.

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top