Znate li....
Početna / Moj dom / Vrt / Zelena salata i kako je uzgojiti ?

Zelena salata i kako je uzgojiti ?

Zelena salata je jednogodišnje povrće koje se lako uzgaja. Smatra se proljetnim i jesenskim usjevom, salata uspijeva kada su temperature između 20 i 25 stupnjeva . Mnoge sorte dostižu zrelost za samo 30 dana, a neke se čak mogu ubrati mnogo ranije kao mikrozelenje. Od vaših vrtnih gredica do posuda za dvorište, ovi jednostavni koraci pružit će vam obilje zalihe hrskavog zelenog salata tijekom više godišnjih doba.

Kada saditi salatu?
Zelena salata voli hladno vrijeme. Možete početi sa sadnjom lisne, rimske salate i zelene salate čim se tlo počne obraditi u proljeće. Ovisno o sorti, salata klija na raznim temperaturama ovisno o godišnjem dobu . Ako sadite salatu u uzastopnim sadnjama, s 10 do 14 dana između, imat ćete produženu žetvu. Kako biste spriječili ljetnu vrućinu, prestanite sa sadnjom mjesec dana prije početka toplih ljetnih temperatura. Počnite saditi jesensku salatu u kasno ljeto kako bi dosegnula zrelost kada je jesenski zrak hladan.Možda se nećete iznenaditi kada saznate da je zelena salata najrasprostranjenije povrće za salatu u Sjedinjenim Državama. Kao temelj vaše salate i vašeg vrta, zelena salata je idealno vrtno povrće. Možete ga smjestiti na male površine, lako raste i voli hladno vrijeme. Ovi savjeti za uzgoj zelene salate održat će vaš vrt i zdjelu za salatu punim hrskave zelene salate.
Gdje posaditi salatu?
Idealno mjesto za uzgoj salate za proljeće i jesen je na mjestu koje prima puno sunca. Ako planirate uzgajati salatu tijekom ljeta ili u toplim zonama sadnje, djelomična sjena može pružiti zaštitu od vrućine. Uzgoj zelene salate iz sjemena u kasno ljeto može zahtijevati izdašnu umjetnu hladovinu koja će rashladiti tlo za klijanje. Kada dani postanu hladniji, hlad se može ukloniti kako bi se mlade biljke salate dobile dovoljno sunčeve svjetlosti.

Zelena salata najbolje raste na rastresitom, hladnom tlu s dobrom drenažom. Dodavanje organskih materijala, kao što su kompost ili stajski gnoj, povećat će drenažu, osigurati bitne hranjive tvari i poboljšati uvjete uzgoja salate. Ako ste imali problema s rastom salate, razmislite o kupnji kompleta za ispitivanje tla. Zelena salata je osjetljiva na nizak pH. Dodatak vapna može pomoći u postizanju pH vrijednosti na najmanje 6,0.
Kako posaditi salatu?
Za uzgoj salate iz sjemena nije potrebno puno posla. Sjemenke salate su često prilično male i zahtijevaju samo dubinu sadnje od ¼ do ½ inča. Uzgoj zelene salate u redovima daje vašem vrtu tradicionalni izgled. Razmislite o izmjeničnim redovima zelene i crvene salate za hiroviti dodir.Mi smo posadili u veliku kantu,kasnije za rasad.

Koliko količinu ćete saditi salate ovisi o vrsti salate koju sadite. Prilikom sjetve sjemena izravno u tlo, trebali biste posaditi otprilike 10 sjemenki po stopi. Razmaknite svoje redove 12 do 18 inča. Sadnice salate s tankim listovima na udaljenosti od 4 inča. Za sadnice salate rimske i maslačke potrebno je 6 do 8 inča između svake biljke. Uklonjene sadnice mogu se presaditi ili jesti kao ukusno, nježno mikrozelenje.

Glavasta salata se obično uzgaja iz sjemena započetog u zatvorenom prostoru tijekom toplog vremena za jesenski vrt. Glavatu salatu presadite u redove od 12 do 18 inča s razmakom od 10 do 12 inča između svake biljke.
Zaštita od bolesti i štetnika!
Lisne uši mogu lako uništiti dio salate. Listovi se uvijaju i venu jer se hranjive tvari i voda usisavaju. Lisne uši također šire bolesti i stvaraju probleme s plijesni. Naći ćete ove dosadne male bijele štetočine koje se skrivaju na donjoj strani listova salate. Ne postoji sustavni insekticid za suzbijanje lisnih uši, pa je vaša najbolja opcija potaknuti prirodne grabežljivce, kao što su bube, ili primijeniti hortikulturni sapun ili ulje neema.

Puževi, puževi i gusjenice također vole salatu. Insekticidi su jedna od opcija, ali zamke, organski mamac i ručno branje pružaju organska rješenja za ove uobičajene štetnike.

Ako primijetite da vam salata počinje smeđiti i uvijati se, možda pati od fiziološkog stanja poznatog kao opeklina. Opeklina se često vidi na salati kada vlaga nije dosljedna. Zapečenu salatu jednostavno odrežite i započnite dosljedan raspored zalijevanja
Kako ubrati zelenu salatu
Ne morate brinuti o tome kako brati salatu – to je jedno od najjednostavnijih povrća za berbu. Većina zelene salate može se ubrati između 30 do 70 dana nakon sadnje. Kada ubrati salatu ovisi o sorti i za što će se koristiti. Stvarno, vrijeme se temelji na individualnim preferencijama. Kada vaša zelena salata dosegne veličinu koju želite, spremna je! Berba zelene salate ujutro daje vam najbolji okus.

Lako je znati kako ubrati lisnatu salatu. Možete ili odrezati cijeli snop na razini tla, ili možete ukloniti samo nekoliko listova odjednom. Romaine, maslačka i glavičasta salata lako se odrežu blizu razine tla. Ako uberete svaku drugu biljku salate, preostalim biljkama dajete prostor za nastavak rasta.
Nadam se da smo vam pomogli.Sretno sa sadnjom.

Foto /Iva Koren

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top