Ponedjeljak , 2 listopad 2023
Savjet:
Ambrozija – Rasprostranjenost i problemi s alergijama

Ambrozija – Rasprostranjenost i problemi s alergijama

U posljednjim godinama, sve prisutniji korov nazvan ambrozija postao je izvor sve većih problema za mnoge ljude diljem Hrvatske. Ovaj alergen izaziva reakcije koje sežu od blagih iritacija do ozbiljnih alergijskih napada. Njegova brza rasprostranjenost te povećanje alergijskih reakcija kod populacije izazvali su zabrinutost i potrebu za ozbiljnim mjerama suzbijanja.

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia) je biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike, a u Hrvatsku je stigla vjerojatno kao neželjeni prateći “putnik” s uvezenom hranom ili sijalicama sjemenki. Njena sposobnost brze i lakoće širenja čini je izazivačem glavobolje za mnoge poljoprivrednike, kao i stručnjake za zaštitu okoliša.

Kako se ambrozija širi, tako raste i problem s alergijama. Peludi ambrozije su moćni alergeni, izazivajući simptome poput kihanja, curenja nosa, svrbeža očiju te u težim slučajevima i astmatičnih napada. Osobe koje su već sklone alergijskim reakcijama mogu doživjeti ozbiljne poteškoće tijekom cvatnje ove biljke koja se obično događa od srpnja do rujna.

Znanstvenici i stručnjaci za zaštitu okoliša već duže vrijeme upozoravaju na potrebu suzbijanja ambrozije kako bi se ograničilo njezino širenje i posljedično smanjila učestalost alergijskih reakcija. Uz redovito čišćenje područja zaraženih ambrozijom, važno je educirati javnost o prepoznavanju i pravilnom postupanju kako bi se smanjio rizik od alergijskih napada.

U borbi protiv ovog invazivnog korova, suradnja lokalnih vlasti, poljoprivrednika i građana igra ključnu ulogu. Poduzimanje preventivnih mjera kao što su čišćenje okoliša, redovita košnja trave i sprječavanje širenja peludi može značajno doprinijeti smanjenju problema s alergijama uzrokovanim ambrozijom.

Rastuća prisutnost ambrozije u Hrvatskoj predstavlja ozbiljan izazov za okoliš i zdravlje građana. Briga o ovom problemu zahtijeva zajednički napor svih slojeva društva kako bi se suzbilo širenje ovog korova te smanjila povezana poteškoća s alergijskim reakcijama.

Foto / screenshot

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top