Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Zubna higijena u djece

Zubna higijena u djece

Zubi naše djece su dragocjeni. Važno je naučiti ih da se brinu o zubima još od najranije dobi. Oralnu higijena moraju shvatiti na isti način kao i osobnu higijenu. Prava  zaštita zubi od karijesa se mora obavljati redovito.

 

Četkanje je prvi korak dentalne higijene, to je ono što moramo činiti u borbi protiv karijesa. Bakterije karijesa se hrane ostacima hrane koju konzumiramo. Zato poslije jela moramo dobro isprati usnu šupljinu. Da bi bilo djelotvorno, četkanje zubiju se obavlja tri puta dnevno, a trebalo bi trajati između 2 -3 minute. Nije samo važno četkati po zubima, nego treba izmasirati i zubno meso koje je sklono upalama i infekcijama. Četkanje nije 100% garancija za zaštitu od karijesa, ali to je najsigurnije.

Četkanje treba učiti od malih nogu, to je jedini način da se ukorijeni i postane navika.

 

Propadanje je postupno uništenje zubnog tkiva. Evolucija karijesa na zubima je lukava, jer na prvi pogled ne vidimo ništa i ne osjećamo ništa. Eventualno možemo primjetiti kredaste bijele točkice na zubima. Kad propadanje postane bolno tada je šteta već prevelika i upitno je hoćemo li moći izliječiti zub.

Zubni karijes razvija u četiri faze :

•           Faza uništavanja vanjske zubne cakline

•           Faza uništavanja zubne kosti (dentina)

•           Faza uništavanja zubnog cementa

•           Faza uništavanja unutrašnjih zubnih vlakana (pulpe)

Neliječenje završava propadanjem i smrću zuba, a može uzrokovati lokaliziranu ili generaliziranu infekciju. Zubni karijes, bolest zubiju, ne bi se trebao uzimati olako. Ako se propadanje liječi na vrijeme, zub može biti spašen.

Što je čovjek bez svojih zubiju?! Zubi su vrijedna imovina koja pridonosi estetskom izgledu, ali omogućuje nam da se nahranimo i da ispravno izgovaramo glasove.

Zubni korijeni su prisutni od rođenja. Postoje dvije vrste zubi. Prvo rastu mliječni zubi, a njih zamijene trajni zubi. Nezdravi zubi vežu za sebe gomilu problema, tako da o njima moramo voditi brigu uz dobru higijenu koja će ih zaštiti od propadanja. Sjaj na zubima će vam pomoći da bolje objasnite svojem djetetu kako zubi rastu i kako se održavaju.

 

Važan je i izbor četkice za zube. Električne četkice za zube nisu efikasnije od manualnih. Četkica za djecu je posebno prilagođena njihovim potrebama.

Četkica prikladna za našu djecu mora ispuniti tri jednostavne kriterije:

•           Fleksibilnost u kosi

•           Veličina glave

•           Oblik kista

Dobra potpora za održavanje zubi je antimikrobna fluoridna vodica za zube jer ona može isprati mjesta koja nismo uspjeli zahvatiti četkicom. Osim vodice za ispiranje odličan alat za higijenu zubi je zubni konac. Njime možemo temeljito očistiti tijesne prostore među zubima. Fluoroterapija se također preporučuje kao prevencija karijesa. Fluor pomaže u sprečavanju ili usporavanju demineralizacije i propadanja zubi.Mnogi stomatolozi uključuju površinsku fluorizaciju u redovito čišćenje zubi.

Čišćenje zubiju se ne može raditi generalno. Moramo ih četkati, ispirati i glancati redovito jer ne želimo bolesti poput karijesa, gingvitisa i paradontopatije. Njega zubiju se obavlja najmanje tri puta dnevno, a nekad i više ako je to potrebno. Zubi su važni za lijep osmijeh i potrebni su nam u svakodnevnom hranjenju i komunikaciji.

Bolje spriječiti nego liječiti!

                                                                                                        Darko Ban

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Moji klinci peru dva puta na dan i to je po meni dovoljno.Sa sinom je bilo malo drž,nedaj pa budem sutra,ali uspijeli smo.Dok sa kćerkom ne jer je braco taj koji se kopira,pa ga je kopirala i u tome 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top