Sezona jagoda je krenula i teško ih je ne voljeti.Ovi dragulji boje rubina daju ukusan okus svakom obroku u danu – bilo da su kuhani, smrznuti, izmiješani ili takvi kakvi jesu, svježi s farme. No, jagode su voće koje treba voljeti više nego samo njihov izvrstan okus: studije pokazuju da su jagode također jedna od najzdravijih namirnica koje možete jesti.
Samo 8 jagoda dnevno (otprilike jedna šalica) daje moćan nutritivni učinak. Zapravo, jedna šalica ovog slatkog, svestranog voća ima više vitamina C od naranče, gotovo pola šećera od jabuke, trećinu kalorija banane i dvostruko više vlakana od porcije grožđa!
Evo još razloga zašto bi jagode trebali postati glavna namirnica tijekom cijele godine:
Pametni su za rad srca:
Istraživanja sugeriraju da bi dodavanje jagoda u vašu svakodnevnu prehranu moglo pomoći u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti i smanjenju krvnog tlaka. To je zato što su prepune hranjivih tvari koje štite srce, uključujući vitamin C, folat, vlakna, kalij i antioksidanse. Štoviše, studije pokazuju da jagode mogu čak smanjiti rizik od srčanog udara. Istraživači su otkrili da su žene koje su jele više od tri porcije jagoda i borovnica bogatih antocijaninom tjedno smanjile rizik od srčanog udara za više od 30 posto, u usporedbi sa ženama koje nisu jele bobičasto voće.
Oni bi vam mogli poboljšati pamćenje:
Redovito jedenje jagoda može pomoći vašem umu da ostane oštar dok starite. Jagode su bogate spojevima poznatim kao flavonoidi, koji djeluju i kao antioksidansi i kao protuupalni. Istraživači vjeruju da mogu pomoći u ublažavanju negativnih učinaka stresa i upale u mozgu te odgoditi gubitak pamćenja povezan s dobi. Jedno izvješće objavljeno u Annals of Neurology pokazalo je da prehrana bogata jagodama može odgoditi kognitivno starenje do 2,5 godine.
Studije pokazuju da konzumacija bobičastog voća također može poboljšati pamćenje i motoričke funkcije.
Jagode isto tako mogu pomoći u borbi protiv raka:
Jagode sadrže hranjive tvari – poput vlakana, folata, vitamina C, elaginske kiseline i flavonoida – koji, prema istraživanjima, mogu smanjiti rizik od raka. Znanstvenici vjeruju da ovi nutrijenti rade zajedno na smanjenju oštećenja stanica koje je posljedica upale i oksidativnog stresa. U studijama na životinjama pokazalo se da elaginska kiselina, tanin koji se nalazi u jagodama, malinama i orasima, i kvercetin, flavonoid, inhibiraju stanice raka.
Savršeni su za svaki obrok:
Bilo da tražite ukusan kompot za svoje palačinke ili pripremate slatku i slanu ljetnu salatu, jagode će vašim jelima dodati živu boju i slatki okus.