Znate li....
Početna / Zdravlje / Dobro je činiti dobro!

Dobro je činiti dobro!

Velika je stvar pomoći nekome, a ne tražiti ništa zauzvrat. Ljudi koji pomažu drugima osjećaju radost, ushićenje, osjećaju se ispunjeno.

Neki će donirati novac nekoj udruzi, neki dati novac siromahu na ulici, a neki pomoći starijima i nemoćnima donijeti namirnice iz dućana. Svaki od tih postupaka usrećuje nas, a i one kojima pružamo pomoć. No, što ako se radi o pomoći koja život znači? Darivanje krvi i matičnih stanica iz krvi postupci su koji mogu nekome spasiti život, a od vas zahtijevaju malo dobre volje i strpljenja.

Kako to učiniti? Ako želite darivati krv možete sudjelovati u javnim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi ili se javiti u bolnicu. Kako bi mogli dati krv, morate imati između 18 i 65 godina života te biti zdravi. Darivanje počinje pregledom željeza u krvi koja se vrši ubodom u jagodicu prsta darivatelja, a nakon toga slijedi liječnički pregled kojim se utvrđuje je li pojedinac sposoban darivati krv. Darivanje se vrši uzimanjem krvi iz vene kroz plastičnu vrećicu za uzimanje krvi. Sam čin traje između 8 i 12 min. Nakon darivanja slijedi kratki odmor darivatelja uz lagani obrok.
Količina darovane krvi je 450 ml, a gubitak iste nije štetan za zdravlje zdravog čovjeka. Bitno je napomenuti kako muškarci mogu krv darivati svaka 3, a žene svaka 4 mjeseca. Uz to što darivana krv prolazi postupak potvrđivanja krvne grupe, za vas je korisno što ide na testiranje na hepatitis B, hepatitis C, AIDS i sifilis. Krv koja je pozitivna na testirane bolesti ne može se koristiti za darivanje drugim pacijentima.

Tko ne može darivati krv? Ovisnici o alkoholu ili drogama, promiskuitetne osobe, osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti te osobe koje su HIV pozitivne, osobe s niskim hemoglobinom, visokim ili niskim krvnim tlakom, osobe koje su se tetovirale ili napravile piercing unazad šest mjeseci, osobe u alkoholiziranom stanju, osobe koje uzimaju antibiotike, žene za vrijeme menstruacije, trudnoće ili dojenja i sl. O potencijalnim nemogućnostima darivanja možete se informirati prilikom dolaska na mjesto darivanja.

darivanje

Ako pak želite postati potencijalni darivatelj krvotvornih matičnih stanica, morate biti zdrava osoba između 18 i 40 godina života. Medicinsko osoblje od vas će zatražiti vaše osobne podatke, slijedi kratak razgovor o povijesti bolesti i mjerenje krvnog tlaka. Nakon toga medicinski tehničar od vas uzima jednu dozu krvi čime vas se smješta u registar potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Na taj način pristajete da vas se kontaktira kao mogućeg darivatelja u bilo koje vrijeme, pri čemu će se u slučaju pronalaska primatelja primijeniti postupak prikupljanja krvotvornih matičnih stanica koji traje najmanje 4 sata.

Prikupljanje se vrši pomoću posebnog aparata pri čemu se on postavlja u venski put u obje ruke, krv darivatelja iz jedne ruke ulazi u aparat, centrifugira se i odvajaju se matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u krvotok darivatelja. Krvotvorne matične stanice su one koja obnavljaju krvotvorno tkivo, a primjenjuju se u liječenju leukemije, limfoma, teškog zatajenja koštane srži i teških oblika zatajenja imunološkog sustava. Nakon kemoterapije, matične stanice se daju bolesniku kako bi pomogle u obnavljanju drugih stanica.

Ukoliko želite pomoći drugima na ovaj način, pridružite se darivanju- o terminima darivanja se možete informirati putem interneta ili drugih medija. Šokantan je podatak da u Hrvatskoj krv daje samo 3, 8 posto stanovništva (38 doza na 1000 stanovnika), dok bi teoretski krv moglo dati 60 % muškaraca i 50 % žena. Pomognite drugima, neka vas vaš strah ili neugoda prema darivanju krvi ne spriječe da nekome spasite život!

“Dobrota u riječima stvara povjerenje; dobrota u mislima stvara dubinu; dobrota u davanju stvara ljubav“. – Lao Ce

Tina/H

 

 

O nama Viktoria Safranic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top