Kuhanje tjestenine jedna je od najjednostavnijih stvari koju možeš skuhati. Ne treba ti nikakva visoka kuharska škola, vjerojatno to zna i dijete. Ali i najjednostavnija jela imaju trikove,a spremanje vode od tjestenine jedan od njih. Međutim, to je često jedan od ‘najzaboravnijih’ koraka.
Voda u kojoj se kuhala tjestenina puna je škroba i, bez obzira na to što izgleda neprivlačno i mutno, ona je ključna za pripremu savršenog umaka. Chefovi škrobnu vodu nazivaju još i ‘tekuće zlato’, upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini.
Što učiniti s vodom od tjestenine
Za savršeno škrobnu vodu trebaš paziti u koliko vode kuhaš tjesteninu. Ne smije je biti previše jer je cilj da se u vodi zadrži što više škroba. Zato u lonac ulij onoliko vode koliko je potrebno da prekrije tjesteninu. Nakon što je tjestenina skuhana, izvadi je iz lonca pomoću hvataljke ili žlice za tjesteninu, a u vodi će ostati savršeni koncentrat škroba.
Škrob daje svilenkasto bogatstvo tvojem umaku, a sol dodatni okus.