Breaking News
Početna / Događanja / Započeo prvi festival Open House Zagreb

Započeo prvi festival Open House Zagreb

Jutros je obilaskom povijesne cjeline Klinike za psihijatriju Vrapče, uz stručno vodstvo ravnateljice Instituta za povijest umjetnosti dr.sc. Katarine Horvat-Levaj, ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče doc.dr.sc. Petrane Brečić i asistentice ravnateljice Ivone Trupčević otvoren prvi Open House Zagreb festival.

Prisutnima su se obratile izvršna ravnateljica Festivala Open House Zagreb Tomislava Blatnik i kreativna ravnateljica Dubravka Vrgoč koja je izjavila : „Sretni smo da danas otvaramo Festival Open House Zagreb koji će građanima i posjetiteljima Zagreba omogućiti ulazak u 35 prostora koja fizički i simbolički predstavljaju neke od najboljih arhitektonskih primjera našega grada. Nadamo se da ćete uživati u novim vizurama grada koje vam nudi Festival i osobnim pogledima na objekte iz različitih vremenskih epoha i različitih namjena, objekte čije tajne ćete na određeni način tijekom ovog vikenda uspjeti razotkriti. Vaša znatiželja I vaš interes zalog su budućnosti Festivala koji otvara vrata zgradama, parkovima, školama, atelierima, hotelima, bazenima, crkvama… i jednoj bolnici”.

Kompleks psihijatrijske bolnice u Vrapču prvi je u nizu od 35 odabranih zagrebačkih arhitektonskih objekata koje će građani i turisti moći razgledati uz stručno vodstvo. Arhitektonski, riječ je o jednoj od najrazrađenijih zagrebačkih bolnica i fokusu urbanističkoga razvoja zapadnoga dijela grada. Važna je, ne samo za razvoj historicističke arhitekture u Zagrebu nego i šire, kao jedna od prvih modernih bolničkih ustanova iz druge polovice 19. stoljeća u Hrvatskoj. Gradnja bolnice bila je povod za dolazak njemačkoga arhitekta Kune Waidmanna u Zagreb 1877., koji se u gradu trajno nastanio, pridonijevši preobrazbi Zagreba nakon potresa 1880. godine u srednjoeuropski velegrad.

Tijekom dana kao i u subotu i nedjelju građani i turisti dobit će priliku uz stručno vodstvo obići još 34 arhitektonski atraktivna objekta: Popov toranj, javni i sakralni prostori Gornjeg grada, Stara gradska vijećnica, Botanički vrt PMF-a, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon, stambeno-poslovna zgrade Napretkove zadruge, atelijer Emila Bohutinskog, stambena zgrada Vukovarska 35-35a, stambena zgrada Kemoboje, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, zgrada Gradske vijećnice, stambeno naselje Dugave, Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, poslovna zgrada Seecel, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, odgojno – obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, atelijer Silvija Vujičića, Urania, bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelijer akademika Andrije Mutnjakovića, stambeno – poslovna zgrada Veslačka 15-17a, dječji vrtić Lanište, obiteljska kuća u Maksimiru, hotel Zonar i Met boutique hotel.

Open House Zagreb dio je svjetske mreže festivala OPEN HOUSE WORLDWIDE, zamišljen kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. To uključuje i promišljanja načina na koji se arhitektura bavi ekološkom, socijalnom i gospodarskom održivošću. Ovaj jedinstveni format javnog angažmana od svog prvog londonskog izdanja 1992. godine odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas mreža festivala broji 54 grada na svih 6 kontinenata. Ove je godine u mrežu festivala Open House Worldwide primljen i Zagreb. Svi programi su besplatni.

Program je realiziran uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri na projektu su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka, HoB.

Sve informacije o festivalu i programu OHZ-a dostupne su na službenoj mrežnoj stranici: http://openhousezagreb.org/

Foto / Bojan Zibar

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top