Kako temperature padaju, sve više žudimo za toplim, hranjivim jelima koja će nas zagrijati iznutra. Jedan od klasika hrvatske kuhinje koji se savršeno uklapa u ovu sezonu je varivo od graška. Ovo jednostavno, ali ukusno jelo s bogatom tradicijom posebno je popularno zbog svoje brze pripreme, a ujedno pruža obilje vitamina i minerala.
U nastavku vam donosimo recept za pripremu ovog predivnog variva, koje će vas, uz dodatak korjenastog povrća i začina, zasigurno oduševiti.

Recept:
Varivo od graška
Sastojci:500 g graška (svježeg ili smrznutog)
2 srednja krumpira
1 mrkva
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žlica brašna
1 lovorov list
Sol i papar po ukusu
1 žličica crvene paprike
2 žlice ulja (maslinovo ili suncokretovo)
Peršin za ukrašavanje
Voda ili povrtni temeljac (oko 1,5 l)
Upute za pripremu:
Priprema povrća: Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Mrkvu narežite na kolutiće, a luk sitno nasjeckajte. Češnjak također sitno nasjeckajte.
Pirjanje povrća: U većem loncu zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite ga dok ne postane zlatno smeđi. Zatim dodajte češnjak i kratko ga popržite.
Dodavanje povrća i začina: U lonac dodajte mrkvu i krumpir te kratko pirjajte zajedno s lukom i češnjakom. Zatim dodajte grašak, crvenu papriku, lovorov list, sol i papar. Sve dobro promiješajte.
Zgušnjavanje variva: Dodajte žlicu brašna i još jednom sve promiješajte kako bi se povrće obložilo brašnom, što će pomoći da varivo dobije lijepu, gustu teksturu.
Kuhanje: Ulijte vodu ili povrtni temeljac, pazeći da prekrije povrće, i pustite da zavrije. Smanjite vatru, pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta, dok povrće ne omekša.
Posluživanje: Nakon što je varivo kuhano, izvadite lovorov list. Po želji možete malo zgnječiti krumpire vilicom za kremastiju teksturu. Poslužite varivo toplo, posuto svježim nasjeckanim peršinom.
Varivo od graška jednostavan je, a opet nevjerojatno ukusan obrok koji možete prilagoditi vlastitom ukusu. Bilo da ga jedete kao glavno jelo ili uz dodatak kobasica, pancete ili nekog drugog mesa, ovo varivo uvijek će vas oduševiti svojom jednostavnošću i okusima. Savršeno je za hladne jesenske i zimske dane, a ujedno je i izvor vitamina i minerala koji će vas održati zdravim .

Foto / Obitelj.hr