Breaking News
Početna / Obitelj & Veze / Treća životna dob / Teškoće umirovljenika: Kako preživjeti s mirovinama nakon dugog radnog vijeka

Teškoće umirovljenika: Kako preživjeti s mirovinama nakon dugog radnog vijeka

Jesu li oni to zaslužili?

Umirovljenje bi trebalo biti zasluženo razdoblje mira i opuštanja nakon desetljeća posvećenih radu i doprinosu društvu. No, za mnoge umirovljenike u Hrvatskoj, stvarnost izgleda znatno drugačije. Koliko teško žive umirovljenici sa svojim mirovinama, i je li to u redu obzirom da su cijeli život radili?

Sve veći broj umirovljenika suočava se s izazovom preživljavanja s mirovinom koja često ne pruža dovoljno za osnovne potrebe. Prosječna mirovina u Hrvatskoj je daleko ispod prosječne plaće, a često ne pokriva ni osnovne troškove stanovanja, hrane i zdravstvene skrbi. Ovi umirovljenici, koji su cijeli svoj radni vijek izgradili društvo, sada se bore kako bi spajali kraj s krajem.

Mnogi od njih suočavaju se s dilemom kako preživjeti s tako niskim primanjima. Neki su prisiljeni raditi dodatne poslove ili se oslanjati na pomoć obitelji. No, takva rješenja nisu održiva na dugi rok i stvaraju dodatni pritisak na već iscrpljene umirovljenike.

Pitanje koje se nameće jest je li ovo u redu? Umirovljenici su tijekom svog radnog vijeka doprinosili ekonomiji i društvu na različite načine. Njihovo iskustvo i znanje su neprocjenjivi resursi, no čini se da društvo ne pruža adekvatnu podršku u njihovim zlatnim godinama.

Mnoge organizacije civilnog društva, sindikati i umirovljeničke udruge ističu potrebu za reformama u sustavu mirovinskog osiguranja kako bi se osiguralo dostojanstveno umirovljenje za sve građane. Povećanje mirovina, poboljšanje zdravstvene skrbi i pristupačnog stanovanja za umirovljenike, te mjere zaštite najranjivijih skupina, trebali bi biti prioriteti za društvo i vlasti.

U zaključku, teškoće s kojima se suočavaju umirovljenici sa svojim mirovinama nisu prihvatljive, s obzirom na njihov doprinos društvu. Potrebno je uložiti napore kako bi se osiguralo dostojanstveno i sigurno umirovljenje za sve građane. To nije samo pitanje pravde, već i odgovornosti prema onima koji su cijeli svoj život posvetili radu i izgradnji boljeg društva.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top