Savjet:
Svjetski Dan Srca: Poziv na brigu o zdravlju srca

Svjetski Dan Srca: Poziv na brigu o zdravlju srca

Danas obilježavamo Svjetski Dan Srca, važan datum posvećen podizanju svijesti o značaju očuvanja zdravlja srca i prevenciji srčanih bolesti diljem svijeta. Ovaj dan pruža priliku za promicanje zdravih navika života i edukaciju o mjerama koje možemo poduzeti kako bismo sačuvali svoje srce.

Svjetski Dan Srca, koji se obilježava svake godine 29. rujna, inicijativa je Svjetske federacije za srce (World Heart Federation) i Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization) s ciljem ukazivanja na sve veći globalni problem srčanih bolesti. Prema statistikama, srčane bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu, a broj oboljelih raste iz godine u godinu.

Ovogodišnji tematski naglasak je “Zdrava prehrana za zdravo srce”, ističući važnost pravilne prehrane kao ključnog faktora u očuvanju zdravlja srca. Stručnjaci upozoravaju na prekomjernu konzumaciju šećera, soli i zasićenih masti, što su česti krivci za srčane bolesti. Preporučuje se povećanje unosa voća, povrća, integralnih žitarica te umjeren unos proteina iz ribe i peradi.

Osim pravilne prehrane, fizička aktivnost također ima ključnu ulogu u prevenciji srčanih problema. Redovita tjelovježba pomaže održavanju zdravog tjelesnog sastava, snižava krvni tlak, te potiče cirkulaciju krvi. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene tjelovježbe svaki tjedan.

Uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, kontrola stresa također je važna za zdravlje srca. Tehnike opuštanja poput meditacije, joge i dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Svjetski Dan Srca također potiče na redovite medicinske preglede kako bi se rano otkrile potencijalne srčane bolesti i faktori rizika. Pravovremena dijagnoza i liječenje ključni su za sprječavanje ozbiljnih komplikacija.

U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava nizom događanja, poput besplatnih preventivnih pregleda, predavanja stručnjaka o zdravlju srca te sportskih aktivnosti koje potiču na tjelesnu aktivnost.Svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju zdravlja srca, a Svjetski Dan Srca podsjeća nas da je briga o našem srcu ključna za dug i kvalitetan život.

Foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top