Ponedjeljak , 2 listopad 2023
Savjet:
Suze Svetog Lovre: Godišnji meteorski spektakl očekuje zaljubljenike u astronomiju

Suze Svetog Lovre: Godišnji meteorski spektakl očekuje zaljubljenike u astronomiju

Zvjezdano nebo će uskoro postati pozornica za jedan od najimpresivnijih prirodnih fenomena – Suze Svetog Lovre. Ovaj čarobni meteorski pljusak svake godine oduševljava promatrače diljem svijeta svojom svjetlucavom predstavom. Nazvan po svetom Lovri, kršćanskom mučeniku, ovaj spektakl događa se u kolovozu kada Zemlja prolazi kroz tragove prašine i sitnih čestica ostavljenih za sobom od strane kometa Swift-Tuttle.

Očekuje se da će vrhunac Suza Svetog Lovre biti vidljiv između 12. i 13. kolovoza, kada će noćno nebo biti ispunjeno stotinama padajućih zvijezda svake minute. Ovaj prirodni spektakl idealna je prilika za zaljubljenike u astronomiju i one koji samo žele zastati i diviti se ljepoti svemira.

Promatranje Suza Svetog Lovre ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu – samo otvoren vidik prema noćnom nebu. Udobna ležaljka, topli napitak i strpljenje su sve što je potrebno za uživanje u ovom nebeskom šouu. Lokacija sa minimalnom svjetlosnom zagađenosti će dodatno povećati šanse za opažanje što većeg broja meteora.

Ovogodišnje Suze Svetog Lovre obećavaju posebno spektakularan prikaz zahvaljujući povoljnim uvjetima na nebu. Mjesec će se nalaziti u fazi opadanja, omogućujući tamnije nebo i bolju vidljivost sjajnih meteora dok ulaze u Zemljinu atmosferu. Preporučuje se odlazak izvan gradova kako bi se izbjegla svjetlosna zagađenost i stvorili optimalni uvjeti za promatranje.

Ako ste spremni doživjeti čaroliju padajućih zvijezda i prizor koji nas povezuje s beskrajnim svemirom, ne propustite ovogodišnje Suze Svetog Lovre. Pripremite se za noćno nebo ispunjeno bljeskovima svjetlosti i nevjerojatnom ljepotom koja nas podsjeća na čuda svemira.

Foto / screenshot

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top