Znate li....
Početna / Ljubimci / Koliko znamo o Glodavcima?

Koliko znamo o Glodavcima?

Koliko znamo o Glodavcima ?

Glodavci su najveći red sisavaca. Žive širom svijeta i naseljavaju velik broj vrlo različitih okoliša. Veličina tijela se od vrste do vrste razlikuje od oko 5 cm velikog afričkog patuljastog miša pa do oko 130 cm velikog vodenprasca (kapibare), no većina vrsta je veliko između 8 i 35 cm.

Vrste glodavaca

Hrčci su, uz kuniće i zamorce, najčešći ljubimci djece. Slatka, mala klupka dlake koja su često zaigrana i naprosto zabavna za gledanje kako jurcaju po kolutovima i putuju kilometrima a da se zapravo i ne miču naročito, dobar su način da djecu naučite odgovornosti kroz brigu o životinji. Ljudi se često zabune  i zaborave pri kupovini pitati za spol hrčaka ako ih uzimaju u paru, pa uzmu mužjaka i ženkicu što uglavnom rezultira skorim potomcima i odjednom je pun kavez glodavaca. Izuzetno zabavno, pogotovo kad djecu prođe onaj prvi val uzbuđenja oko pojave nove životinjice, pa mame i tate preuzimaju brigu oko hranjenja i čišćenja!

Kunići dolaze u raznim vrstama i oblicima. Od standardnih bijelih sa crvenim očima, do šarenih, kratkouhih, dugouhih, pritomih i divljih, kratkodlakih i dugodlakih! Jednostavni su za hranjenje i lako se održavaju. Moraju imati kavez dovoljan za pokoji skok, a preporuča se da se dnevno barem 1 sat puste sa skakuću u prostoriji radi zdravlja, a pripitomiti ih se može vrlo lako ako se igrate s njima i hranite ih iz ruke. Najbitnije je da vas ne bude strah hoće li vas gricnuti ili napasti, vjerujte da je ista situacija ovdje kao i sa paucima – oni se boje nas više nego mi njih.

Činčile, degui i vjeverice su također zanimljiv izbor za ljubimca ako ga želite da bi se hvalili prijateljima a nemate se puno vremena baviti njime. Naravno da se mogu pripitomiti, ali nisu naročito zahtjevni i također se zadovoljavaju laganom hranom.

 

 

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Jako voli životinj ali nikad nisam imala ljubimca glodavca ali zato ima moja prijateljica i kad svratim kod nje uživam u njihovom društvu. Jako su simpatični, preslatki. Ja imam mace, pse, ribice ali ozbiljno razmišljam o nabavci jednog malog glodavca, pa tko im može odoljeti ovako slatkima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top