TORTA KATARINA – starinski recept za najfiniju tortu
PRVI BISKVIT
▪️7 bjelanjaka
▪️2 prstohvata soli
▪️120g šećer
▪️7 žumanjaka
▪️ 120g mljevenih oraha
▪️ 50g brašna
▪️ 50 g ribane čokolade (ili 2 žlice kakaa u prahu)
Miksati bjelanjke, prstohvat soli, u izmiksano dodati šećer – miksati 3 minute, zatim dodati 7 žumanjaka, dodati mljevene orahe i brašno i ribanu čokoladu ili 2 žlice kakaaa, miješati špatulom, PEĆI NA 180* 15-20min – ohladiti i PREREZATI NA 2 DIJELA!
DRUGI BISKVIT
▪️ 5 bjelanjaka
▪️ 2 prstohvata soli
▪️ 180g šećera
▪️ 3 žlice ulja
▪️ 180g sjeckanih oraha
▪️ 50g brašna
Miksati bjelanjke i prstohvat soli, dodati šećer, dodati ulje 3 žlice i miješati špatulom, dodati sjeckane orahe i brašno, miješati špatulom – PEĆI na 160*C – 30 MINUTA!
KREMA
▪️ 5 žumanjaka
▪️ 2 cijela jaja
▪️ 10g vanilin šećera
▪️ 150g šećera
▪️ 250g maslaca
Žumanjke i šećer kuhati na pari, oko 10minuta, dok se hladi miješati, izmiksati margarin i u njega dodati žumanjke, podijeliti na dva dijela.
Pomiješati mlijeko i šećer i natopiti biskvit (izrezani), premazati kremom, poklopiti drugim NEIZREZANIM BISKVITOM, premazati kremom, poklopiti drugom polovinom izrezanog biskvita, okolo šlag ili ostaci kreme, ukrasiti orasima.
ZA NATAPANJE BISKVITA
▪️ 150ml mlijeka
▪️ vanilin šećer
DEKORACIJA
▪️ 80g sjeckanih oraha
▪️ vrećica šlaga u prahu
▪️ 60g čokolade
▪️ 2 žlice ulja

Antonia Jagodić