Ponedjeljak , 25 rujan 2023
Savjet:
Savjeti za prevazilaženje nesnica i postizanje kvalitetnog sna

Savjeti za prevazilaženje nesnica i postizanje kvalitetnog sna

Nesanica je čest problem s kojim se suočava mnogo ljudi. Iako se ponekad čini teško, postoje brojni načini kako sebi pomoći da prevaziđete nesanicu i postignete miran i kvalitetan san.

Ovdje su neki korisni savjeti:

Uspostavite redovit raspored spavanja: Pokušajte ići u krevet i buditi se u isto vrijeme svakog dana, čak i vikendima. To pomaže regulirati vaš unutarnji biološki sat i olakšava uspavljivanje.

Stvorite opustajuću rutinu prije spavanja: Sat vremena prije odlaska na spavanje, izbjegavajte intenzivne aktivnosti poput gledanja televizije ili pregledavanja pametnog telefona. Umjesto toga, prakticirajte opuštajuće aktivnosti kao što su čitanje, meditacija ili lagana šetnja.

Izbjegavajte kofein i teške obroke pred spavanje: Kofein i teška hrana mogu otežati uspavljivanje. Pokušajte ih izbjegavati barem nekoliko sati prije spavanja.

Stvorite ugodno okruženje za spavanje: Osigurajte da je vaša spavaća soba udobna, tamna i tiha. Investirajte u udoban madrac i jastuke, te regulirajte temperaturu prema svom osjećaju udobnosti.

Vježbajte redovito, ali ne predvečer: Tjelesna aktivnost može pomoći boljem snu, ali izbjegavajte intenzivno vježbanje neposredno prije spavanja, jer to može povećati vašu budnost.

Razmislite o tehnikama relaksacije: Meditacija, duboko disanje i progresivno opuštanje mogu biti izuzetno korisni za smanjenje stresa i poticanje sna.

Ograničite izlaganje svjetlu prije spavanja: Smanjite izlaganje svijetlima ekrana (poput mobitela i računala) sat vremena prije spavanja. Plavo svjetlo može poremetiti vaš prirodni ritam spavanja.

Izbjegavajte dugo ležanje u krevetu bez sna: Ako se ne možete uspavati, nemojte ostajati budni u krevetu predugo. Ustanite, napravite nešto opuštajuće i vratite se u krevet tek kad osjećate pospanost.

Razgovarajte s stručnjakom: Ako nesanica postane kronična ili ozbiljna, važno je konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za spavanje kako biste pronašli odgovarajuće rješenje.

Uz ove savjete i upornost, možete postići bolji san i poboljšati kvalitetu svog života. Zapamtite da je svako tijelo različito, pa možda trebate isprobati nekoliko različitih pristupa kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vama.

Foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top