Danas smo kuhali za vas :Riblju juhu!
Riblja juha je hrana proizvedena kombiniranjem ribe ili morskih plodova s povrćem i zalihama, sokom, vodom ili drugom tekućinom. Vruće juhe dodatno karakteriziraju kuhanje čvrstih sastojaka u tekućini u loncu dok se okusi ne ekstrahiraju, tvoreći juhu.
Sastojci:
1 kg različite bijele ribe (škrpina, grdobina, ugor, lokarda itd.)
15 dag riže ili noklice (po želji)
1/2 dcl maslinova ulja
20 dag mrkve ili 4-5 kom
1 glavica kapule (luk crveni)( po starinski ne ide kapula)
2-3 čena češnjaka i lovorov list
malo vina bijelog po želji
2 krumpira ( može i ne mora)
1 korijen peršuna i 1/2 vezice peršunova lišća
sol i papar u zrnu
2l ili toliko vode da pokrije ribu prst iznad
vinski ocat ili limun po želji
Priprema:
U padelu (lonac) složiti očišćenu ribu, korjenasto povrće, češnjak, prženu kapulu (luk), lovor i papar u zrnu. Preliti vodom i staviti kuhati. Kad v..oda zakuha, smanjiti vatru, dodati maslinovo ulje i kuhati 20-30 minuta ovisno o veličini ribe na laganoj vatri polupokriveno. Kad se riba počne odvajati od kostiju, skinuti s peći, procijediti juhu, a ribu izvaditi i očistiti od kostiju.. vidi sliku kolaža. Procijeđenu juhu vratiti na vatru, posoliti prema ukusu, dodati rižu (volim i noklice staviti umjesto riže) i kuhati desetak minuta a možete rižu prokuhati i posebno. U zdjelu za juhu složiti komadiće ribe i korjenastog povrća očišćeno i to u većim komadima sve kuhati, pa poslije lakše je narezati mrkvu na sitnije komadiće, preliti juhom i poslužiti.
Foto/obitelj.hr