Savjet:
Poremećaj spavanja kod tinejdžera

Poremećaj spavanja kod tinejdžera

Imate kod kuće tinejdžera koji se svaki dan budi s podočnjacima, žali na neispavanost i spava mu se tijekom cijelog dana? Vaš tinejdžer možda ima poremećaj spavanja.

Spavanje je aktivnost koja je prijeko potrebna našem organizmu. Potreba za snom varira ovisno o dobi djeteta, tako bebe puno duže spavaju (16-18 sati dnevno), djeca predškolske dobi 10 do 12 sati dnevno, a djeci školske dobi i odrasloj djeci treba i do 9 sati sna. Nerijetko tinejdžeri spavaju po 6, ali i manje sati, zbog čega može doći do problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. O poremećaju spavanja govori se kad dijete zbog problema sa spavanjem često osjeća umor, pospano je te se teško koncentrira na učenje. Osim gore navedenih teškoća koje uzrokuje premalo sna, tinejdžeri koji ne spavaju dovoljno imaju veću vjerojatnost biti pretili, osjećati se nesretno te imati probleme u komunikaciji.

Teškoće u spavanju posebice se javljaju u doba adolescencije. Ritam spavanja i budnosti kod adolescenata drukčiji je od odraslih. Tinejdžeri često kasno odlaze spavati te imaju potrebu dugo spavati što im je onemogućeno zbog jutarnjeg odlaska u školu.

Istraživanja pokazuju kako tinejdžeri često prije spavanja igraju video igre do kasno u noć, surfaju internetom ili šalju SMS poruke što može dovesti do problema u učenju, promjene raspoloženja, tjeskobe i depresije, a pritom i uzrokuje poremećaje sna i spavanja. Također, tinejdžeri koji koriste medije prije spavanja skloniji su razvitku poremećaja hiperaktivnosti i manjka pažnje. Dječaci prije spavanja češće igraju video igre, dok se djevojke više dopisuju. Ove radnje potiču moždanu aktivnost, a potiskuju normalni ciklus spavanja. Često tinejdžere probude obavijesti da im je stigla SMS poruka ili da je netko od prijatelja objavio post na socijalnoj mreži, poslao im poruku i sl. Na taj način tinejdžerima se prekida san, ometa spavanje te povećava umor sljedećeg dana.

slika5

Kako bi se uspostavio pravilan ritam spavanja bilo bi dobro da vaš tinejdžer odlazi na spavanje te se budi svaki dan u isto vrijeme. Isto vrijedi i za vikende. Bitno je da prije spavanja ne konzumira čaj, kavu ili čokoladu jer ovi proizvodi nemaju dobar efekt na spavanje. Neka prozrači sobu prije spavanja- temperatura sobe u kojoj se spava bi trebala biti između 16 i 18 stupnjeva. Bilo bi dobro da je soba tinejdžera dobro zamračena te da izbjegava bilo kakvu buku. Zvuk televizora ili računala mogao bi ga ometati u tome da zaspi.

Vaš tinejdžer imat će također problema sa spavanjem ako ga nešto muči što se dogodilo tijekom dana. Porazgovarajte s njim/njom ako vidite da je nemiran/nemirna, pokušajte doznati u čemu je problem te možete li kako pomoći. U suprotnom, okretat će se u krevetu, pokušati zaspati, no neće moći ako ima neriješenih problema, isto kao i mi odrasli.

slika6

Potaknite svog tinejdžera da ide ranije spavati, osigurajte mu mir, potaknite ga da prije spavanja ne koristi gadgete jer će na taj način imati velikih problema sa spavanjem i normalnim funkcioniranjem sljedećeg dana. Maknite televizor i računalo iz njegove/njezine sobe, uspostavite pravila u vezi korištenja tehničkih uređaja. Imajte na umu da kontinuirano bavljenje sportom, kao i 30-minutno izlaganje sunčevom svjetlu na dan održava kvalitetan san, pa uputite svog tinejdžera i na te radnje. Budući da nam je san prijeko potreban za zdravlje i normalno funkcioniranje, a mladom organizmu posebice za rast i razvoj, pomognite svom tinejdžeru da izbjegne poremećaj spavanja te bude aktivan i odmoran tijekom cijelog dana.

Foto / Arhiva

O nama Viktoria Safranic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top