Srijeda , 6 prosinac 2023
Savjet:
Planinarenje za cijelu obitelj

Planinarenje za cijelu obitelj

Ako ste jedan od onih koji svoj odmor vole aktivno provoditi u prirodi, a isto želite i za ostatak svoje obitelji, onda ste na pravom mjestu. Neki vikend provode pred televizorom, neki radeći u vrtu, a neki odlaze na planinarenje. Što je sve potrebno za kvalitetno planinarenje i koje su prednosti ovog sporta, pročitajte u nastavku.

Izvor: www.skokuzivot.hr

Izvor: www.skokuzivot.hr

Planinarenje je odlično za poboljšavanje psihofizičke kondicije, jača mišiće tijela, potiče imunološki sustav te pozitivno djeluje na rad srca i krvotoka. U novije vrijeme sve se više govori o planinarenju kao izvrsnoj aktivnosti za borbu protiv stresa. U planinama mnogi zaboravljaju svakodnevne brige i frustracije, a uz to upoznaju nove ljude i sklapaju prijateljstva.

Izvor: www.fitness.com.hr

Izvor: www.fitness.com.hr

Što vam sve treba za planinarenje? Poželjna je sportska odjeća koja je lagana i omogućava kretanje, po mogućnosti slojevita te jakna s kapuljačom koja će vas štititi od kiše. Cipele bi trebale biti što kvalitetnijeg materijala, anatomski oblikovane da čuvaju stopala i gležnjeve. Neki preporučaju i nošenje čarapa bez šavova kako vas ne bi nažuljale. Obavezno sa sobom ponesite kvalitetne sunčane naočale te kapu ili šešir kao zaštitu od sunca. Neizostavan rekvizit je ruksak od nepromočivog materijala u kojem bi bilo poželjno imati rezervnu odjeću (čarape,rublje i majica), flastere, sprej za rane, zavoj za zglobove, sredstvo protiv sunčanih opeklina i insekata te tablete protiv bolova. Bilo bi korisno sa sobom nositi i baterijsku lampu, nožić, osobne dokumente, mobitel te planinarsku kartu. U svakom slučaju potrebno je ponijeti dovoljno tekućine za piće i hranu za nekoliko manjih obroka. Sa sobom bi bilo poželjno ponijeti vrećicu za otpatke kako se ne bi ostavio nered i uništavao okoliš. Korisno je ponijeti fotoaparat ili mobitel sa kvalitetnom kamerom kojim će se ovjekovječiti pogled.

Izvor: www.wish.hr

Izvor: www.wish.hr

 

Kako bi kvalitetno planinarili, potrebno se dobro fizički pripremiti. Bilo bi se poželjno prije planinarenja baviti nekim drugim fizičkim aktivnostima, bilo da se radi o brzom hodanju, aerobiku ili trčanju. Ako ste osoba koja ima više od 50 godina ili imate problema sa zdravljem bilo bi dobro da prije planinarenja posjetite svog liječnika, budući da se na planini može stradati zbog umora, fizičke iscrpljenosti te opterećenosti srca.

Kad idete na planinarenje s djecom treba također imati na umu da ona ne mogu prijeći velike udaljenosti te da im je potrebno više stanki za odmor. Bilo bi dobro izabrati što zanimljiviji put kako im ne bi bilo dosadno i zamorno. Tu su uvijek popularne priče koje djeca vole slušati o krajevima kojima se prolazi, a odlične su i igre na livadama gdje se može igrati nogomet, badminton, frizbi i sl. Omogućite djetetu da nosi vlastiti ruksak sa stvarima, no neka ne bude natrpan. Ako ste u mogućnosti, povedite na planinarenje prijatelje vašeg djeteta, na taj način bit će motiviraniji za hodanje u društvu vršnjaka. Planinarenje s djecom dat će vam mnogo prilika za razgovor o krajevima kroz koje prolazite, no i o svakodnevnim problemima o kojima možda ne bi kod kuće razgovarali.

Izvor: planinarskisavezkzz.hr

Izvor: planinarskisavezkzz.hr

Za kraj zapamtite- mnogi od nas željeli bi se upustiti u ovakvu vrstu aktivnosti, no nisu dovoljno motivirani. Najteže je krenuti, no kad se počne, sve je puno lakše. Zbog toga se preporuča da na planinarenje povedete prijatelje koji se dobro snalaze na planini te kad dođete na vrh uživate u pogledu- isplatilo se.

O nama Obitelj.hr

4 komentara

  1. Nisam neki osobiti planinar ali rado odem na Klek i to je šetnjica od nekih 40 min laganini. Idem s frendovima, a par puta je i supruga bila s nama. Kad klinci malo porastu tata će i njih voditi da vide kako je lijepo i zdravo otići u prirodu.

  2. Planinar sam već dugi niz godina, rekreacioni biciklista, u GSS sam. Obožavam prirodu, i suprugu sam uveo u taj svijet, a nadam se da budem i našu djecu.

  3. Obožavam planinariti, fino mozak na pašu i u planine. preporučam svima koji imaju volje

  4. idite
    lijeći cijelu obitelj
    nitko se kući ne vrati ljut
    jesam i idem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top