Znate li....
Početna / Događanja / Pet godina Centra za kulturu u Čepinu

Pet godina Centra za kulturu u Čepinu

Valentinovo u Čepinu prošlo je ove godine u znaku kazališne predstave „Kad udari južina“. Nije novost, naime, da se u Čepinu polako, ali sigurno razvija kazališna scena.

Centar za kulturu, vrijedan 6 milijuna kuna otvoren je na današnji dan prije točno pet godina – 22. veljače 2019.godine!

Centar i trg ispred Centra vrijedan također 6 milijuna kuna, zablistali su u punom sjaju ovog Valentinova. Trg je bio prigodno ukrašen dekoracijama u znaku ljubavi, a u 20.00 sati započela je predstava „Kad udari južina“. Odlične glumice Petra Kraljev i Jagoda Kumrić, mnogima poznate iz serije „Kumovi“, odigrale su odličnu predstavu i oduševile publiku.

Centar za kulturu divan je prostor, akustičan, kapaciteta 300-tinjak sjedećih mjesta. Osim što ga koristi KUD „I. K. Adamović“ za svoje probe i manifestaciju „Čepinsko čijalo“, prostorije Centra gotovo od samih početaka koriste plesne udruge, a mlađi i stariji mještani za razne tjelovježbe. No, od listopada 2023. do danas u Centru su održane četiri kazališne predstave i sad je već svima jasno da se u Čepinu polako, ali sigurno razvija i kazališna scena i to upravo u Centru. Trenutno je u planu održavanje jedne predstave mjesečno, jer prepuna dvorana na svim dosad održanim predstavama jasni je pokazatelj da postoji interes za kazališnom scenom u Čepinu. A gledatelji dolaze i iz okolnih mjesta, ne samo iz Čepina.

Tako Centar za kulturu, zajedno s trgom, postaje centar društvenih događanja širokog spektra: i čuvanja tradicije kroz probe KUD-a i održavanje „Čepinskog čijala“, kazališne scene sa širokim spektrom predstava – kako za djecu, tako i za odrasle, ove godine i prvog Dječjeg maskenbala te manifestacija koje se održavaju vani, na trgu: Božićni sajam u Čepinu, Proljetni festival… Ne smijemo zaboraviti napomenuti i to da je prošle godine Hrvatsko narodno kazalište Osijek po prvi puta u povijesti nastupilo u Čepinu i to upravo u Centru za kulturu, kada smo obilježili 125 godina prvog hrvatskog baleta „Jela“.

Čuvamo tradiciju, razvijamo kazališnu scenu i svake godine uvodimo jednu novu manifestaciju (a to je ove godine Dječji maskenbal).

U ne tako davnoj prošlosti, stariji mještani Čepina upravo su se na ovoj lokaciji okupljali, družili i gledali filmske projekcije u starom kinu. S vremenom je kino zapušteno, postalo je derutno, ali na njegovom mjestu niknula je nova dvorana Centra za kulturu i novi trg, sveukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. S novim sadržajima, nekadašnji centar društvenog života, ne samo da je vratio stari sjaj, nego je postao ponos Čepina i mjesto okupljanja posjetitelja iz šire okolice, ne samo s područja općine Čepin: puna dvorana na predstavama, prepun trg na manifestacijama, mjesto za odmor ostalim danima…Sigurni smo da su, kako su stariji mještani na ovom mjestu stvarali svoje uspomene koje i danas žive u njihovim srcima, i nove generacije počele stvarati svoje uspomene!

Foto / Opčina Čepin

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top